[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有無人遇到呢個難題
Mac mini M2 Pro 10/16core 32GB 512GB 10GbE
$13,749

Mac Studio M1 Max 10/24 core 32GB 512GB 10GbE
$15,999
揀邊件好
袋底M1 Air,官翻六千,或出面二手/折完五千
我無撞過嗰個error,不過成日見M1 mini / air用家講
我諗你如果想打包同一時間避開始error問題同埋順便升級,咁直上M2 Pro先會真係有好明顯升級分野
咁佢原生已經16GB,粒chip又多方面勁過M2尤其你又剪片又執相
(關於個error,如果佢唔係硬件原因而係關你用software/你data/你用Mac方法事,咁換機係未必避到佢)
我今日再望多幾次佢點定價
覺得M2 Pro mini標配先真係sweetspot,或者最多加10GbE算
一開始加野就要問點解唔上Studio
Studio用正價當然有問題係佢仲係貴過M2 Pro mini,不過標配可以有官翻或出面有現貨折
而如果等得,下部M2 Max Studio會全面勁過M2 Pro mini

所以去番你個兩難,成件事最決定性係32GB對你有幾必要
因為佢收成三撚千蚊去加,你唔加就仲可以同Studio保持足夠距離,一加就不如皮四買官翻Studio算
等M2 Max Studio
的而且確卻步左
唯有等下 Mac Studio 唔知年中有無
定係揀Macbook pro m2 max
定講真 長擺屋企 應該少拎出街
Mac mini岩d 但又好似唔抵
啱呀清,但就算袋底個價錢jump 都真係好大
個error 真心好困擾
我見外圍都未有一個比較統一嘅原因講點解會咁(都成兩年),見啲人多數個fix都係換機解決,望就望硬件原因而唔係其他野炒
好彩忍手無買m1 pro MBP
直接買m2pro版
你不如搞清楚你其實用部機去做咩先
無理由個考慮範圍大到由M2 mini一直去到32GB Studio
咁Apple呢一分鐘起碼有俾足選擇你,而唔係好似前幾年根本幾條line斷開晒或者中間有好大空位/時間差
14吋15999 同
16吋19799
爭咩?
睇黎睇去都係mon大
Mon大要比多4千?
閹U vs 滿U (CPU核)
67W VS 140W GaN PD3.1 火牛
70Wh vs 100Wh電池量
普通大 vs 堅大 mon
靚 vs 超好聲speakers
啱啱夠 vs 充足散熱
mac mini google 過好似唔可以用type c mon 充電同出畫面? 咁插住火牛 再用type c 位插mon 會唔會有畫面?
知唔知士多有冇BTO?想執返部M1Pro 14 4TB
有M1 pro/ Max係手既話真係唔洗換

係我呢d末代intel先要諗
應該冇
想問下我有部imac m1, 先time machine backup

如果我買部m1 或m2 既macbook (air)
係咪可以將imac 所有app 包括第三方app同文件都過到哂去macbook 果度?
用緊m1 MacBook Air袋底都諗緊up唔upgrade
想問下15寸macbook pro 2017 512GB大約放到幾錢?想換m2pro
我都係
佢係220v input, 有
唔快喇,MBP 都隔左 15 個月先有 refresh model.
點解覺得要換Pro, 想請教 Air有咩唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞