[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
原本正價絕對揀14"
不過你壓到平咁多而如果朋友信得過,嗰個spec係好抵
睇你比較著重miniLED mon同port位 vs 輕薄同埋1TB
唔該曬巴打
咁我要朋友嗰部啦 唔該大家
士多啲清貨價麻麻地
Mac Mini:
M1 8+256 $4199
M1 8+512 $5699
Intel i5 $8499

MacBook Pro 14:
袋底 $15249
M1 Pro 16+1TB $19049
M1 Max 64+2TB $31049

MacBook Pro 16:
袋底 $18299
M1 Pro 16+1TB $19799
M1 Max 32+1TB $25799
M1 Max 64+4TB $36299
捕官翻store好過
全部14" 16"都七七折
衣家淨番三幾款,但佢似會keep住更新,今日都郁過一兩次
例如$15239袋底16"space grey今朝係未出現
m1 mini 16GB 用家如果換m2 袋底應該算downgrade?
個8gb ram add on 真係貴
如果要有感提升應該都要m2 pro 袋底,但成件事即刻貴哂

結論應該係等studio 更新
呢度討論Mac喎
就係見大家知Mac 幾勁問下
M2 mini 同 m2 pro 個spec是咪爭好遠
你用你衣家16GB mini個用RAM量去判斷下部機要唔要追番16GB
可以用Activity Monitor睇memory pressure
其實你做咩要換?
如果覺得M1唔夠做,以M2 Pro個價,袋底係幾好打不過的確越嚟越貴
仲用緊imac27
希望真係有imac
完全match到M1特性根本無,因為AMD同Intel都做唔到相近嘅野,唔係淨講粒chip幾勁幾少功耗,仲要講埋成部機個整合,個OS又要夾等等
出M2後M1雖然無官方減但係出面好易搵到減
呢個價位係完全無windows對手
見隔離win notebook 推介話5000以下唔好買
暫時完全無風有講今年內會有iMac
事實上講得最多係iMac 24"會skip M2直上M3先更新
而未出又唔知出唔出嘅27" iMac (Pro)完全係鳩吹狀態中,成事機率仲低過15" MBA
用緊2018 13吋mbp,用咗四年
平時執相成日都好嘈同埋諗住升級學剪片
是咪14吋 m2p就夠?諗緊洗唔洗升級ram
呢個係事實
我諗到比較接近macbook air嘅windows機已經係牙石zenbook s13 oled 6600u
但都仲係差一截
同埋賣緊$8000幾

利申用緊
用緊2018 13吋mbp,用咗四年
平時執相成日都好嘈同埋諗住升級學剪片
是咪14吋 m2p就夠?諗緊洗唔洗升級GPU
Win laptop窄bud真係寧願買舊一兩代嘅勁機都唔好買新嘅袋底機
同埋成個市場都傾向效能要大大份,輕薄款相對無Apple咁大focus
你本身問升RAM都仲叫難答少少,RAM只有買貴無買錯
但你衣家問GPU咁好明顯你如果唔係專業剪片3D的話係勁細分別

其實由2018 13"升上嚟袋底14"閹U都已經天同地個分別
https://forums.macrumors.com/threads/apples-website-suggests-m2-and-m2-pro-mac-announcements-were-originally-set-for-fall-2022.2377309/
https://twitter.com/ParkerOrtolani/status/1615475484585861156
有人發現14" 16"堆PR material係晨早整好,似係舊年年尾已經預撚咗會擺入event片不過結局抽頭取消event拖到衣家先出
嗰陣MBA 轉M1 再減左價已經殺哂D windows普通入門notebook
有電量限制真係難x86 mini pc 做到 mac mini performance 有心搵都仲有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞