[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
買13吋PRO不如買MBA算, 條touchbar除左拎黎養他媽哥池之外冇咩用

有D有用既touch bar第三方程序都中止開發
iCloud Drive響macOS個邏輯同響iOS唔同
我又唔會叫佢唔好用,只係唔同用途
佢俾你幾部Apple device之間同步sync share file之餘仲保證留響macOS嗰鏡係齊file,姐係你可以做full backup
響iOS嗰面就係唔同用法,佢係一種慳內置空間嘅手段
諗住等埋2月派貨實測先扑鎚,不過分分鐘3、4月又有新product 掉出黎

依家大陸全面躺平好似有好多野之前積落會突然報復性派街
如果 iCloud Drive , 可以當成一個web drive mount 去Mac 機就good fit
想問個10 Gigabit Ethernet
係咪無需要加?
今日的話,會響直插NAS,插去10G switch,插去enterprise infra有用
咁就算民用router都開始有2.5G ports,過幾年可能10G會普及
以mini可以好長壽嘅機種只係幾舊水加埋我覺得future proof係有用
呢個一路都有吹,又吹會頭頂會有個mon,又吹會內置tvOS,結果淨係多咗溫度濕度感應器同支持matter

不過HomePod最緊要聲,上一代好有驚喜,希望呢代可以再靚聲啲
上星期Gurman好似有提,不過俾MBP同mini個風掩蓋晒
至於有mon抄Echo / Google嗰隻,佢今日又講,話係iPad form可以玩埋FaceTime,但唔係HomePod form主打audio咁
https://forums.macrumors.com/threads/apple-working-on-ipad-like-display-for-controlling-smart-homes-facetime-chats-and-more.2377443/
俾其他風掩蓋好正常

冇用過嘅唔會留意佢

係有用過嘅先會愛不惜手

我身邊所有有用過第一代嘅尋晚全部都訂曬第二代

好多壞咗就一直等佢出新
麻煩晒,主要都係用嚟做公司私人機同出去開吓會用
你意思自己砌NVMe SSD + 盒嘅片? 就咁google都有啦
我自己用緊幾隻幾代唔同enclosures,最近買嗰隻係Acasis AC-TBU405,佢係TB4 / USB4雙protocol姐係可以插無Thunderbolt嘅機都mount到
以TB bandwidth其實搵PCIe gen 3嘅NVMe SSD都已經夠做,不過我前排買隻gen 4 SN850X係想future proof (可能可以插卡擺入Mac Pro,唔經Thunderbolt就可以去到七千幾MB/s)
我買呢條4TB三舊幾鎂,隻盒六舊水人仔,夾埋只係三千幾港紙
對比響14" / mini Pro度由512GB升去4TB,蘋狗係收你九千蚊
響laptop要帶出街你焗用內置就無咩好講,但係mini作為desktop插多一隻drive條條fing其實好閒
總有科技盲落搭
https://www.youtube.com/watch?v=9yimm9lCwmo
條片出完唔夠48個鐘就出新m2pro/max
啱啱由Intel轉ARM嗰時,我見到起碼一年半載班R用家係叫晒救命/白老鼠鳩fing狀態
我唔知衣家係咪解決晒定點,你最好自己research吓,包括嗰面興用咩機
後悔冇買到上一代
上年買咗

今次一定一出買2粒
已加 thx ching
用得多你就知反光好煩
要升高用
Mac mini平到咁
買唔買512好
瞬間變柒頭
同問打機唔諗了
一直都冇打機
我仲用緊部17年mbp
而家又少左會帶出街
所以覺得mini好抵屌
其實都唔係幾明點解佢唔買14” , 明明乜都好過13
最搞笑係佢用開15,其實同14差不多重
但佢要嗰堆features 14全部有,佢又走去買13
講埋價錢應該14 係仲抵過13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞