[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
暫時未有方法,一定要dp 先出到
但一定要考慮到mini性質上係Mac lineup入面無,就係傳統上佢係好襟挨,真係未必特登future proof都會無端端挨十年八載都未壞
就算望住袋底四千幾已經平到咁,都唔應該好似買袋底Air咁樣由佢變電子垃圾撚就
成件事咁kick係因為蘋狗無論RAM同SSD頭一步升都係濫收cap水
$1500 256>512GB
$1500 8>16GB
加完已經搞到成張單唔再抵屌,去番一般65W SFF PC個範圍
佢就係想d人見到個情況被焗上M2 Pro mini
我衣家就係討論緊mini加野或者M2 Pro其實有少少唔值
如果你都打算用到16GB 512GB,響袋底M1 Pro 14"官翻$12309存在前題下,只要你有少少想用laptop唔係一定要desktop咁係一定應該揀14"的

至於M2 Pro 14"正價皮六我有保留,100個可能得三個真係用得著佢同上代M1 Pro個分別,而呢三個人不如上撚埋M2 Max 16"
其實普通文書機用5年真係無問題
屋企部袋底macbook pro 2015一出就買用到今日仲好順,一般文書用途計,只係換過電
不過而家訂左Mac mini m2
但成個情況套去windows 機,我諗除左啲孤鳩寒公司機之外,都無乜人真係五年唔換機
而好似你之前咁講,mini 個form 唔係portable,大不了自己砌多隻tb4 external drive
Ram 就真係睇個人用途,想有少少future proof 就升上16,唔係就袋底算
所以我其實係同意你
mini個情況基本上袋底外都係雞肋,可能最佳玩法真係袋底用到一有新就賣或者掉去做二奶headless機
蘋狗就係想d客當電腦係即用即棄電器,condom咁掉
仲要日撚日扮鳩晒綠色環保昆柒埋左膠fan屎
Pro 14(舊嗰代)個TB/USB4轉唔轉到做hdmi 2.1?
反而我覺得MacBook air 嗰條線先難度
因為portable,好難可以長插external drive
變相好似起碼硬食1500 上512
上埋ram 就會諗不如上pro 14”
Intel Macs有software限制,boot去Windows出到
AS Macs M2 Pro之前全部似有software + chipset限制
衣家新Ventura 13.2出左仲等緊人去試有無解放 (我未得閒試,今日勁多Monterey Macs同iOS機要升)
補多句關於mini
反正都要買多隻external drive做time machine
諗諗吓真係無乜原因要上512
Ventura 而家無伏味?
伏中伏
睇13.2個changelog無咩點針對bug fix
睇樣13.3都未掂
我可能會全skip,下年直上14
無錯,laptop加爆內置drive壓力遠遠大過desktop
尤其係響14" 16"本身機價都皮幾至兩三皮,加到去1TB 2TB「只係幾千」響機價%角度去睇係sunk cost,而因為用家多數係搵食人士咁大家覺得justify到都無謂屌Apple太多,Apple都識做響Pro機俾SSD都好足速唔會隨便偷料

咁響M2 Air同袋底mini呢d都係公廁機種仲要壓價前題下,蘋狗走去玩單春呢d技巧都唔係新鮮,話晒算死草基曲有生產線奇才個朵...
不過都係嗰句,mini作為可以長挨嘅機,俾粒單春256GB如果仲要加埋8GB高RAM pressure要長磨的話只可話呢部野係即用即棄機種
袋底M1 Pro 14"官翻$12309 係咪都好夠用?
我都考慮緊M1 pro 14”
本身想買m2 air 16gb ram,加完option發現14” 官翻好似仲抵玩
有任何效能相關需求就等M2 Pro實測
如果唔care效能,純粹想要一部無咩弱點嘅MacBook咁呢個價係無敵
想問訂咗咩spec.?
512 ssd,16GB ram M2
問題係買得呢個spec不如上埋mini m2 pro
本身有apple gift淨同埋唔洗咁pro
留番d錢買mon
同埋主要係之前係用macbook唔拎出街係屋企成日插住電用所以就換mini
出左評測未
主要想16gb ram+256ssd算
啱啱先出貨
今次撞正呢面過年所以應該要等澳洲佬開箱
想問下用safari 睇Disney Plus 有無得Set字幕字體?
佢隻新細明體咁好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞