[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Windows本身都大咬你仲行埋parallel 咁咪死多兩錢重
(陰謀論)
過幾日會出個part2出嚟講自己俾同事老點/睇住死,含淚打爆14"又開多次箱
嘩你講到好似有殺劇本咁嘅
不如諗下今晚蘋果有無嘢出仲好
仲有咩可以出ipad ?
想問下Mac版WhatsApp

佢成日Load唔到之前D Msg,連幾個都Load唔到
有無解決方法令佢Load到
要等好耐先慢慢出到架喎
睇黎 16" m2 pro 32gb 夠玩
16GB 都夠
打算用5年以上 M2 pro 洗唔洗打上32GB ? 定16都夠?
買部smart tv 已經搞撚店
16夠啦 電子野 用2-3年換好過
部macbook pro一用video player播親4k片條片就會好疾,有冇方法解決?

部macbook pro型號應該係換左type c頭既第二代個款黎
上10G

Cheap野隻牛都好大食
有d想買新m2 mac mini
想請問如果完全唔打機/剪片/執相,
剩係屋企用來睇片/youtube/做文書

其實8G ram + 256ssd夠唔夠做?
見好多人話一定要上16G ram?
好多人都話要512GB SSD 16G RAM
加加下就不如M2 PRO 一用就用幾年
拾坦巴牙慧
mac mini 預長用而且唔會拎住周圍走,插tb4 external enclosure 都唔會太唔方便,而且可以平過apple BTO upgrade
但係ram 就無得自己加,如果預用幾年,加定ram 先會好d

利申︰m1 macbook air 8gb ram 都夠用
上youtube google docs ms office 等等一般文書用途完全無lag 過
唔係做3D/after effect, 都唔洗32GB
弱弱一問,tb4 external enclosure係咪即係external harddisk?

未用過external hardisk, 我google見個price range都好闊下喎幾百蚊到三四千都有

如果我1TB夠做,速度唔係特別慢就ok(純文書/睇影片, 唔洗剪片), prefer用thunderbolt(因為usb位用哂其他野),其實有咩選擇?
google剩係搵倒隻LaCie $3498好貴
tb4 = thunderbolt 4
坦巴上面講,佢淘一隻tb4 既enclosure,再係amazon 買隻1TB nvme ssd,加埋先一千蚊鬆d
但係個r/w speed 都好快,同內置差唔多
[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾
https://lih.kg/yRfakJX
睇返原來係買到4TB
想問mac mimi配藍牙speaker會唔會有delay?
例如配隻JBL Flip 6
thanks研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞