[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
5K 60Hz 又唔一定要thunder bolt. 個switch 支援4k144/8k60 一定夠做。但要叉埋電就難搞啲。可能要加多個dock。macbook->thunderbolt dock upstream-> kvm switch <- imac

13代真係好勁 apple做d野啦,唔係prores早就轉會喇
MacBook 唔行thunderbolt 點夠bandwidth出4k144/8k60
usb-c DP alt mode得4k 60Hz
thunderbolt 4 40gbps 但5k 60z 只須要32.4 gbps . 總之個switch bandwidth support 到8K 60 一定夠做,usb 4.0 同thunderbolt 認證 基本上係智商税(喺KVM switch 黎講)
宜家買Mac Studio, 係唔係去K11 Musea買低? 有K dollars 賺
無錯5k60p唔一定要TB
不過成件事個樽頸第一係響Studio Display度;就算唔搞KVM純粹想re-route DP/HDMI signal直入去本身已經係一件難事
其次係如果行HDMI,macOS現時狀態基本上係唔支援MST,單一條DP alt-mode embed入去是旦一條type-C度係有障礙/限去HDMI 2.0姐係做唔到5k60 (唔好講有無DSC)
記住衣家係討論緊KVM,一般情況尤其係用type-C的話係假設你input嗰part要放埋入USB

TL;DR: 唔撚好玩啦,一牽涉Studio Display就咩都做唔到,除咗直插一部機
官翻耐唔耐會出現,甚至BTO咗SSD
另外Ultra標配藍店友和似乎賣唔出好耐,用FPS俾錢只係$27xxx
btw啱啱響旋拍見到觀塘有倉賣緊廿幾部美水袋底$13500
咁抵屌
美水有冇得買apple care 呢
有人話得有人話唔得,具體要問香港CS
不過如果俾我買水,desktop Mac真係唔需要Care,係驚佢一開機已有野壞,咁佢未activate頭一年廠保係仲有,其實都算幾保險
而且部機已經響香港而你又應該可以即場叫佢開同插嚟試
冇得加ram最盡128夠咩
https://twitter.com/markgurman/status/1613245165665148937
Gurman話Mac Pro唔等WWDC,已經測試階段用緊macOS 13.3,三月會打包公布 (有event)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-11/apple-working-on-adding-touch-screens-to-macs-in-major-turnabout
Based on current internal deliberations, the company could launch its first touch-screen Mac in 2025 as part of a larger update to the MacBook Pro, according to the people, who asked not to be identified because the plans are private.
2025年有OLED touch screen MacBook Pro
notebook touch screen 又好似有D 多餘.
應該唔止就咁加touch
會係同iPad整合或者摺機之類
我其實用緊部12.9" iPad Pro成年,佢係我每日時數用最多嘅Apple產品;如果可以擺埋macOS入去,佢收幾貴我都係買硬的
我反而買左magic kb 俾12.9 少左用
scroll 有時work 有時唔work, 怪怪地
未買過mac機 想問m2 air 同 13吋嘅m2 pro 邊個會性價比高啲 見價錢差唔多
接唔接受到條touch bar
應該接受到
要Air啦
成部野硬件都係新過touch bar款幾年,結構散熱等等
好 謝謝你
13" pro = MacBook 嘅 SE
得粒u新,其他嘢全部n年前舊嘢
如果有個Mac mode都幾好
有時hea下上網就想要iPad apps
認真做野就想佢係Mac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞