[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
拖把,線嗰啲可以全部行枱底。因為我用macbook, PC, console 博mon, iMac 真係唔會考慮。thunderbolt 4 又唔驚,-條唔得插兩條。好似啲SSD 咁姐。
9to5mac有Mac mini Geekbench Score比較 可以拎黎參考

M1 M2 M2 Pro
Single-core 1651 1951 1952
Multi-core 5181 9003 15013
其實睇吓M2 vs M1 pro 都應該唔會差好多
不如等3nm先買貴啲
蘋果條片 claim 20 % cpu /30 gpu , 出嚟 result 應該差唔多
2017 MBP睇Netflix 都會著風扇
3月純粹因為claim公司錢有cut off
相、片、3D都要做,其實ultra應該有啲overkill, 最理想可能係max,但mini又無,如果pro乜都加啲都差唔多2皮
等多幾星期實會有足夠M2 Max 16"嘅測試去俾個idea你去估如果M2 Ultra出(就咁double兩粒M2 Max),佢同M1 Ultra對比會爭幾遠
換句話說,就咁睇M2 Max vs M1 Max個改進,之後x2,再扣番M1 Ultra vs M1 Max個折損你會有晒預算

不過個人覺得你不如唔等:
1) 公司錢是撚旦
2) M1 Ultra起碼響M1呢代佢最大優勢係CPU core count,響用得晒cores嘅task尤其係LR CC執相嗰類個分別係超明顯;而core count由M1 Max 10個升去M2 Max 12個,可以假設M2 Ultra 24個,vs M1 Ultra 20個分別只係20%內
3) M2 Pro mini加晒野係吸引不過32GB封頂,同埋未知散熱同供電有無閹
如果Apple 用24”iMac個殻出個4.5K Moon畀Mac mini有就岩岩好
肯轉type c 未
應該等出Mac Pro先轉
咁等佢轉左先買
自己片,有冇方法可以解決到?
如果佢只係13"無dGPU
2017粒U係Kabylake係有機會有H.264 / HEVC同VP9加速
講真唔知佢手上堆片咩codec同咩野spec,不如放棄
好正常

M1 Pro同M1 Max CPU效能接近一樣
咁M2Pro快過M1MAX好合理
2019都係 用兩用溫度就升到6-70
Intel U 設計係咁 一做野就chur高

之後買左M2 Air 冬天用凍到PK
gkbench出咗了

Single提升10%
多核提升20%
GPU提升30% (pro同max嘅上代同級比)

正常升級 唔算突破性飛躍級
Apple Silicon之前果期真係伏到喊
即係都係有新買新
有無M2巴打 有試過裝porting kit 打steam 既game?
mac 有咩螢幕推介? 定都係Studio Display 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞