[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
見部袋底m1 mba 仲有價
諗緊好唔好trade咗佢做m2 pro mbp 定係賣二手算
由intel Chip轉M Chip之後,散熱問題已經改變咗非常多,
假如你唔係剪接大量4K素材,基本上M2 pro效能係過剩,可以慳啲錢揀袋底m2pro就夠
如果揀袋底m2 pro, 你要考慮嘅係要唔要升返上1TB storage, 當部機係主力機好建議+1500升埋佢,外置SSD點都會唔夠方便,想要一樣咁快嘅SSD其實都係咁上下錢(當然而家SSD一直降緊價啦)
諗緊比唔比多3k升做32GB 統一記憶體
本身舊年10月發佈會都吹晒風出
支那武肺真係害人不淺
啱啱無聊用手機apple store check 過trade in 價
得返$650
兩三個月前check 都仲有$1650
同掉落垃圾桶根本無分別
想問可唔可能係隻external hdd 度裝windows to go 俾部mac 用
apple依家俾人屌緊啲trade in價弱智
出去搵收機佬啲西價都可能好過apple一倍
袋底m2pro指最basic款?
諗住換機就再戰四年,諗住升好啲因為到時可能會有6k/8k
2018 13"mbp 8gb memory 512storage放到幾錢左右?
我都有諗過出去搵trade in,不過唔知咁大部imac 收唔收
諗過自用但屋企又無咁多位擺多部
一係平放俾朋友睇下有無人要
蝶式KB本身已經狗也不屌,你仲要13"無dGPU同埋無16GB
你見擺上旋拍都三至五千我完全唔覺得班撚樣會放得出
你係諗住學剪片唔係搵食
我諗袋底都可能夠
不過其實你心入邊有答案嘅...冇人答嗰個答案姐
早幾年都真係靚價
我部2013 MBA 13" 袋底2021年都trade 到1800
買入9K幾用左8年用到殘仲有1800保值到爆
執返3K都好
原來我部機battery count有成1200cycle
咁我預多幾千蚊升級先
佢地改咗policy
就算倉得一部,都可以安排第日門市pickup
你見到佢list晒幾間純粹係俾你安排佢送去任何一間咁解,唔係間間都有貨響度
(事實上門市從來都唔會stock refurb)
本身依期想買袋底ultra,依家hang左機唔識簡,有無建議。

最遲等到3月
原來係咁
我尋日都禁到即日pickup以為周街都有貨
1200轉你就算total loss都當無事發生過啦,真係chur撚盡晒佢已經
放兩三千未必難,甚至walkin先達/新高登/電腦城幾分鐘內已經拎cash走
咩use case先,同埋急成點,做咩會有個三月deadline
等到就不如等撚埋Mac Pro點出,睇樣WWDC甚至之前會出到

衣家買Ultra要搵折先明智,標配兩皮七左右
搞BTO要搵Apple正價買,又可能秒變古董,好難搞吓
痴線
Mac mini m2 pro版根本窮人恩物
搞到我都心思思想入返部

利申 用緊M1 Mac mini
imac宜係唔係好雞肋
買文書機laptop而加m2pro14寸係咪性價比最高
pressure 通常都係35% 左右
老虎用部mba 8gb, 同mini 16gb 真心感覺有分別,所以唔會downgrade ram的了
其實依家部機剪片執相各樣野都仲可以應付到,係有時成日無啦啦會撞ap watchdog expired error 好鬼煩,又過左保養廢事拎去搵天才先想話換機升級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞