[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
哇 想買m2 mac mini 了
有fan但十年都唔郁一次
M2 air得啦
至少夠輕
我16Pro宜家出街都唔想拎
差不多廿年?
計返通脹今次應該係史上最平
HDMI已上2.1
出到4k 144p
姐係直插LG OLED可以出4k120
Mac mini m2 Ram 8gb定16gb好?
間中執下圖
4599 vs 6099
16 512 啦
我係成套apple,
但最近出咗隻MX master 3s好啲
Magic mouse用得耐手痛,但MX master 3S同Mac又有conflict (至少我係)
咁近年最平就一定
低用量文書上網鳩fing家用機咩都唔加真係抵到爛
唔使諗,全部冇得更換
呢3部新機都係?
M2 Pro or above
咁要買了
出咗 8 512嗰款可唔惜要過完年先正式出新年冇得玩
可唔可以講下點解MX Keys係鐵膽
近排都睇緊啲薄膜keyboard for mac
暫時睇中keychron k3 pro同nuphy 75 air
前者今個月出,等街鋪上手試下
後者香港唔覺得有得試
蘋狗刀法同iPad一樣咁精準

M2 Air 加多少少上14 Pro
但overall我都覺得m1 air抵啲
而家基本上六千頭都買到
即係加二千鬆啲就有靚mon keyboard trackpad
仲可以拎出拎入 而且效能都係輸少少
16 pro 1TB 32GB 唔洗諗
19 cores 唔知點解覺得係software block
M2 mini無,應該粒chip有限制 (無浪費位置整display buffer,同一粒野要俾埋Air同iPad用)
不過M2 mini兩個Thunderbolt ports係certify做TB4,而M2 MBA / MBP13"仲係TB3,因為部mini無內置mon所以可以單port出到兩隻4k60 (TB4 spec強制需要)
而個HDMI port應該要由DP做conversion嚟HDMI所以HDMI spec照舊2.0單隻4k60

咁意味住M2 Pro粒SoC有預位俾HDMI專用engine,或者lanes預多俾DP甚至用緊DP2.0再轉俾個HDMI port
我估好大可能下次出Apple Display係會有5k120
今次咁遲出, 會唔會十月又出架
一定係16GB,唔洗諗
RAM 唔會有人嫌多,只會嫌又唔夠
而家OS 同 app 愈嚟愈大食

真係好仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞