[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我覺得唔關事,本來買部imac 27乜都有哂,宜家拆開兩舊多條電線,thunberbolt線,成個檯面即刻亂哂,又焗人再科水買touch id keyboard/trackpad,用5k, 60Hz, thunderbolt 3, IPS panel outdated spec studio display真係唔知想點, 同坦克兄討論過,APPLE出IMAC 27成個成本,開發/貨運/存倉/保養成本好高, 好大機會係Tim cook唸縮數唔再出
Display 同主機既 life cycle 可以好唔同,合二為一都係一種捆綁。實有人鍾意個mon 薄啲. Cable management 比心機執吓唔係咩問題 (視覺上)。反而studio display 得60Hz 又獨家村 得type C 就真係唔多掂。
點執都冇imac 24果種一條線去火牛駁lan cable咁好喇,兩個電源又要整多個牆插或拖板;個studio display一的都唔薄,塞埋個火牛入去,厚過部imac 24好多;視覺上甚至比imac 27更厚; 如果studio display upgrade去5K 120Hz,宜家新既機行thunberbolt 4 only,都唔知support唔support倒(我見外國forum有人計過bandwidth,係唔得既)。買套mac mini + studio display其實已比以前買imac 27貴好多,宜家睇唔透個roadmap,如果到時唔得,遲的成個spec up,又要換機換mon重大鑊(tim cook又賺多水)
我淨係想講2017嗰時我買部打爆5k iMac,又7700k又AMD 580又盛,加1TB SSD貴到喊,自己買埋RAM嗰時仲要炒緊RAM 16GB都要千幾蚊一條
結局加埋care要接近三皮野,頭兩三年佢好好打做到好多野好滿意
但當佢個膽一開始落後(仲要係面對住M1 mini對手,desktop嚟講),而個mon又開始虧,左右下角入塵之後四邊都出粉紅色
我衣家無得拆開佢地用,如果可以拆到咁Mac機嗰part可以退半步做副機headless機或者可以插隻無問題嘅mon
而個5k mon無論有無問題都可以獨立俾其他機插去用
AIO個問題就係咁,上面巴打講「捆綁」ex柒actly就係個問題
今日Mac個desktop line如果唔理頂端Mac Pro停滯個問題,淨係睇mini + Studio係填滿晒所有use case,而且無捆綁要求
如果佢係俾番個flexibility用家,而如果你覺得加番晒KB mouse同mon仲要match撚番iMac / Studio Display個spec係貴過當時iMac 5K,咁只可以講個flexibility係有成本,我覺得好fair
我眼前仲有幾部2012 mini做緊headless機擺機櫃/影音房,三年前仲用緊Mac Pro 2006做Snow Leopard Server,但係iMac係講緊2017咁新都已經雞肋化,要頭痛點處理
所以desktop成條數長遠計的話,分拆係對用家著數好多
多唔多人會買Homepod
你有你道理,不過都係睇埋3/4月imac refresh會係點先
究竟邊度有講三四月有iMac?
我收到嘅料係24"skip鳩M2等M3
27"/Pro仲係prototype階段,一係唔會出,會出都一2024或更後

蘋狗唔理俾人屌都推隻Studio Display出嚟係有原因的,就係因為iMac 27"有排都唔出甚至摺柒
可以,入recovery mode去display security lock就得
不過前題係個內置SSD要仲work緊,姐係唔可以壞內置淨用外置boot
又係喎
咁我容量同速度都冇乜要求,平平地幾舊水買隻幾百G好似已經解決倒問題
想問下有無M2同M2 Pro 嘅比較睇睇
諗緊M2 16gb RAM 定M2 Pro 袋底
因為都爭幾千蚊
全世界都等緊
二月三日會有實貨出,到時會有真用家可能包括呢個psot會有人已經有機響手測試
而之前一日半日可能KOL已經會解禁出片,不過我個人覺得唔撚駛理呢班友唔會有咩input,因為簽晒NDA咩負面野都唔可以講,機殼又唔俾打開,terminal野又唔俾行
我反而想睇M1 pro 16gb ram vs m2 pro 16gb ram有咩分別
因為我諗緊買M1 pro袋底翻新機定M2 pro袋底
我估全線已upgrade,正路iMac 24 3/4月會refresh埋,但唔係有iMac 27
我想睇埋iMac 24個價點,再決定買唔買mac mini M2 pro + studio display;studio display真係難食,唸起個厚度,蚊唔倒既電線,加$3000先有得升降...唔到最後一分鐘冇哂選擇都唔買
我都係諗等開箱片睇下要幾多gb RAM 同SSD 先再決定要咩spec
主要係pro 同唔pro 都爭幾千蚊,有啲貴咁解
https://9to5mac.com/2023/01/16/will-apple-launch-m2-imac/
Based on what we know, there won’t be an M2 iMac, which means that the next new iMac will be equipped with the M3 chip. And since M2 was introduced last June, M3 is unlikely to be announced before WWDC 2023 in June. In other words, don’t expect a new iMac to be released in the first half of 2023. It seems more likely that the M3 iMac will arrive sometime between the second half of 2023 and the first half of 2024.
請教下TB4 enclosure 有冇咩推介?
Thanks

Acasis / JEYI
我用緊TBU-405
想香港walkin買就Orico
想用外國野就Sabrent
呢段文字個core唔係新,我睇過好多次,好似啱啱加咗2023乜乜柒柒,唔知有幾堅;如果係堅我都係買咗mac mini先,因為聽你講完又真係唔想買一體機
唔洗等2月, 過幾日外國已經有哂開箱
係香港無啦啦跟大陸咁遲先出貨
大陸機好似閹WiFi6E但香港無
我估同步只係因為係同一個marketing department派review units俾晒兩「區」
但又要講,收review unit嘅人簽撚晒保密NDA係唔會有咩insight的
針對M2 mini最需要知係256GB係唔係單春,要開底蓋甚至teardown去確定;當然就咁行app測速都可以知不過唔係確定
另外就係要正面比較M2 vs M2 Pro係需要將M2 mini由底配加去16GB 512GB做head to head,咁樣個貨期最少再多幾日

我諗要等到二月中開始先明朗化
MBP嗰面要再等耐d因為有N個config可以比較,三月都可能仲有新test出
如果你個心態係想要Apple體驗,姐係mini都想插Studio Display的話,咁我覺得觀望吓M2 24" iMac又唔係真係唔合理
但如果綜合去揀同砌Mac desktop的話,呢一分鐘襯有新mini行分拆呢條路係最啱timing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞