[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
M1 mini 仲好洗好用,買咗其實都唔洗肉赤

真係改design就會好似Air咁加價
依家Mac mini用萬年design但減價呢招都幾好
當Mac SE咁賣
除左粒u, spec同2年前model一樣,我都唔知係減定加價
點解M2 Pro加野就直上Studio好d?

$15249

$17499
咁比較 M2 Pro 好似抵買d 又新d
今年四月部iMac應該好精彩
mini起碼唔似其他MacBook Air、MacBook Pro又要擔心佢電池嘅問題

買個CARE都平好多
如果平時唔剪片唔執圖
最多用下wacom係ps ai畫下圖 同上網
袋底mini 加隻靚mon 有冇得諗
唔洗做3D, 唔洗做/輕量after effect,
14”袋底m2 pro已經夠做,cp值最高

如果要做埋after effect, 就要升上32G ram
但加ram就要貴3k
有HDMI 2.1好吸引
一粒M2 PRO 2400都好誇張
再望真d,幾部mini個刀法都幾準
袋底加野就好快進入M2 Pro區域
咁你好易會諗點解唔上埋M2 Pro要多兩個port同HDMI2.1
M2 Pro標配都還可,但滿血CPU要兩千幾,32GB要三千,姐係郁一郁就真上Studio區域
咁你又會諗屌,不如上Studio拎多幾個port同散熱,RAM仲可以上埋64GB但都仲只係再加多三千

我衣家手持袋底Studio唯一後悔係當日唔想等所以無加去64GB
搞到同M2 Pro mini係有少少太接近
16吋要成2萬蚊部,感覺好敗家
想要大Mon 同無位…. 點解唔出16吋MacBook air
有邊款ssd 推薦
夾袋底mini用
科技既野 無得後悔 蘋果呢d老江湖 計到盡 同 賣貨尾零件
加多少少系列
呢個delta令到計算其他Mac差價都易咗
事實上M2 Pro mini加port只係因為M2粒chip唔夠lanes而M2 Pro夠,機殼俾多兩個你根本無咩成本,個HDMI勁d都應該因為silicon/底板有chip應付HDMI2.1

升chip都只係兩千四反而令到BTO加RAM同SSD個價好貴
尤其係由8升16GB同埋256升512GB各收千五,加埋三千好易令d袋底機一吓跳上去下個tier
mini外接4k mon, 睇4k Netflix 8gb夠唔夠用
本身用緊2017 imac 見到mac mini m2 有啲想換
但係m2 pro 加埋個mon 又好似太貴
如果袋底加Ram 會唔會差好遠

btw check 過部imac trade in價得返6舊水,我DKLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞