[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Max tech 算唔算開箱mac 野最癲
年年都訂十幾部
佢係綜合最快最多機最高清而大體上叫做識搵嘢test
佢地成日俾人話click bait titles同咩料都誇大十倍,但起碼佢無簽NDA做蘋狗契弟
近排nand/ dram跌到西咁
不負責任猜測應該係256單春
Dram 仲要加1500真係on9
明明8gb/16gb都有sibgle chip 都係幾百蚊到
mac mini 學生價256轉512都係要加$1500
以前m1 雙春就加$1350
m2 air同pro單春左就變左加$1500
懷疑係加多粒nand 個cost大左所以先收你$1500
睇個價錢我估mac mini 256係單春 512係雙春
煩緊

屋企部大牛龜用左7-8年收左皮

想普通文書機+俾個仔屋企zoom上堂

M2 air 或mini 8g+256 而家應該夠用 但又怕三五年後變慢機

上16+512 不如加錢 pro 低配 又怕機能過剩
因為都係收廣告費咋嘛
一定搵到自費嘅準d
三五年後嫌慢就換機算啦
更何況美國任退
點計都賺
RAM都算,佢要焊死先做到咁高效,OK豪俾佢
但SSD真係DKLMCH
256GB去512GB收$1500係咩概念:
Amazon個post,由黑五到衣家三個月都有,如果你用多過千四蚊買一條2TB gen4你就係on9仔
WD SN850X / Samsung 980 Pro長期開2TB扣晒優惠只係千鬆
我自己打大佬要咗條4TB都係二千五左右;對比M2 Pro個4TB BTO係收人九千...

我估蘋狗咁樣定價係明洽pro用家,袋底機閹NAND做平入口價去昆普通用家同做靚個牌面,但只要你想部機唔太廢就要加千五千五咁上,mini個case明顯係焗鳩人上Studio
呢個真
我置頂叫人去馬16GB 512GB「sweetspot」諗真d真係有少少伏鳩人
袋底mini加上去未加10GbE都已經7599,貴過refurb袋底M1 Air $970
M2 Pro加10GbE就10749,只係平過refurb袋底14" $1560
輕度剪片是咪M2 air都夠使
https://www.youtube.com/watch?v=LNK6qlqAhww
打定個底,有人入嚟嘈「單春無分別」可以睇吓呢條鬼佬
條友當日幫袋底M2單春護航,但用咗幾個月後有一次急要on the road剪片嗰吓部機跪咗響度佢含晒撚,所以佢就拍番今次呢條片懺悔
注: 佢M1 Air都係用袋底,佢話剪同一種片用M1完全無問題
有冇人試macOS 13.2 type c to hdmi2.1會不會上到120hz
咁其實都係睇你要點用嫁唓
唔係好多人要剪片
用文書機睇下NETFLIX YOUTUBE咁
袋底已經好夠用
屌喇星 部mini m2
打爆哂chip同ram再加1tb ssd都係18k
好似仲抵過買studio
個問題係「好夠用」同「無分別」係有距離
但係當時M2 Air單春就成村人衝出嚟鳩up無分別,或者話袋底機唔suppose高效anyway
完全無視M1 Air袋底係有俾雙春你
衣家mini情況一樣,M1係雙春
唯一分別係今次M2 mini減價而M2 Air係加價,今次條氣順d
睇你點睇 studio 多粒 media encoder , 實際 剪片 case 有機好過 m2 pro
M2 pro minitop spec 等埋 review 先決定啦

依個 case 唔急用既做等等黨 m2 max studio 啦
但係我怕mac mini 8G/256G 就算上下網,睇下4k片都,聽下apple music都好快覺得唔夠用,睇嚟睇去好似袋底mac mini m2 pro(唔升嘢),唸住用五年,最穩陣
我反而覺得買8/256最好嘅地方係touchwood兩三年後發覺唔夠用
賣咗佢再買過部新都唔肉赤
搏佢兩三年後底配已經有16/512或者upgrade冇咁貴
我覺得所謂future proof只係一廂情願嘅諗法
無人有預知能力,可以講得埋下年會唔會有爆炸性嘅科技發展,令你今日部打爆嘅機秒速變柒頭

實際去諗,五年後分分鐘出到M5 (當18 個月一個週期)
到時部M2 (甚至M1)一定相對變慢,仲有SSD 損耗之類問題
到時換部新都係合理選項
如果升級Mac mini 去到同14’ 同一個spec
但好少機會拎部機出街
應唔應該加多~$5000當買定個mon?
諗住長用
呢期想喺間房買部電視
手持M1 Pro MacBook Pro 14"係咪冇方法output到4k 120?
如果唔得嘅話我就唔太執著部電視有冇4k 120
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞