[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
坦巴有無瞓過

Btw 會唔會建議埋大概咩用途先需要執着個read write speed
唔係嘅我諗好多文書light users 都會硬衝雙春/四春
https://youtu.be/m1XWHFkHgp8
MaxTech嚟料了,佢地fatfat啦大把屌柒片可以出
M2嗰面1500真係好嚴峻,同袋底Air一樣係只for完全唔chur機嗰種用家
M2 Pro袋底512GB雖然都有閹但三千幾係見得吓人,不過既然都買Pro我諗都會做吓chur task,俾多千五上1TB就可以封走個樽頸又好似應該要做…
具體咩嘢task先會見分別係好難講,你只可以睇多d唔同類型實測去鳩估
有無邊個Widget睇股票好?
預計果個淨係睇到數字,睇唔到%
無野了,原來篤一篤佢就變%
當年mac pro 個d夠想future proof啦
幾十萬出幾年就差唔多打輸幾萬蚊mac studio
我諗普通文書工作用一個幾mb 嘅文件,其實read write speed 都唔大分別
要上到執相剪片(仲要係接近搵食level)先開始有分別
無謂中基曲刀法伏
係,所以我覺得真係無乜需要諗用唔用到五年或以上

調轉諗,如果三五年後部機真係變慢變差,而你無閒錢換 / 換新機帶俾你嘅好處唔能夠為你賺返呢筆,咁你就唔應該換
就咁睇 似乎14’ refurb 係雖一選擇
13.2 喺咪仲未適合升住?
成件事都幾癲
cpu 快左,SSD慢左
最後個project runtime 會係差幾遠呢
新不如舊呢下幾癲
主力機就咪搞住, 唔知會唔會遇奇怪嘢
但個網話極端情況先會拖慢?
正常用係非常快
所以我唔明,即係真係買返舊會好咩?
應該要用到好盡chur到爆先會出現喱個情況吧
作為小家心理嘅人
屌 我要買新野 就算正常用唔覺
但聽到有啲應該有嘅野冇左
你都會feel到蝕
尤其件野係預你chur chur地用
"正常用家feel唔到"
點解要幫APPLE cut cost合理化
而家擺明焗你upgrade

咁而家買mini m2 pro 要upgrade到咩程度
512都單春
MaxTech今次可以出夠50條片
我會直接$4599嗰部算
反正係咪都慢咗
梗係唔好俾佢賺咁多
仲慢過我部舊MacBook 是咪On9
本身諗過袋底14寸MBP算
而家又要諗返不如Mac Mini算

舊舊都係屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞