[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
點解MINI仲有得減
唔係話通漲咩都貴哂咩
可能又係慢ssd 要你加大
呢部野要搶
on撚鳩平過M2 Air成千
要M2 Pro呀,spec sheet寫得好清楚
或者你用DP/TB咁M2就可以
所有spec完全同價
apple 肯定唔會咁好死
留名睇SSD 又俾人downgrade
雖然加$1500要512GB係on9到震,不過作為可能可以挨十年嘅desktop度加條氣係比起響M2 Air加順d
而且預多d位俾未來SSD provision都係一回事
暫時紙上談兵sweetspots:

$4599 M2 mini袋底
呢個價入門玩macOS抵到爛

$8349 M2 mini 16Gb 512Gb 10GbE
16GB一般夠有突,512GB避(潛在)單春同預位俾SSD磨損,10GbE長遠,價係貴過袋底好多不過spec全面預鬆

$13749 M2 Pro 10/16core 32GB 512GB 10GbE
唔上足12/19 core因為加$2250真係貴,唔上Studio都有32GB,留512GB唔俾錢Apple加storage因為都有成買個TB4插drive,10GbE長遠,價仲同Studio有足夠距離

$15999 14"袋底
原因同上代一樣,最低成本拎晒新機硬件優勢

$24499 14"高標配
第一次walkin常時可買14"32GB,過幾個月會易搵到折

(14”因為電池量無比上代升而且散熱未必有改善,好多其他config個價值都有疑問)

$24299 16"中標配 + 32GB
M2 Pro響16"應該續航力最好,粒M2 Pro唔升因為16"唔似14"由閹10/16 CPU版起跳本身已足12 CPU cores,淨加RAM去32GB封尾門

$33299 16"高標配 + 64GB + 2TB
64GB夠做啦,96GB收多六千太貴不如等M2 Ultra Studio甚至Mac Pro (除非你on the road需要咁多RAM),SSD 2TB止步因為4-8TB個價開始on9 (除非你真係好需要咁多TB)
16" 翻新 m1max 32gb 1tb 衝唔衝好
即刻想放手上部M1 Max 16”換M2 Max
M2PRO有4粒小核
問慳電mode應該核電
睇下之後d test先決定換14定16

驚m2 pro 14續航力好差
唔係香港refurb store?
暫時未有新機實測唔敢講M1呢代有無秒變古董同埋到咩程度
袋底14"呢d都係平玩就無咩所謂,但16"仲要高spec就難講
個MON注定唔會慳好多電
係, 明白
都等到今日唔差在等埋review
14"閹U係閹p-core,全部config都仲係四個e-core包括M2 Max
唔覺得續航會比M1 Pro M1 Max改善,不過M2同代無差
未有實測前想要續航保證雖有揀16" M2 Pro
得8gb ram個ssd會唔會過度寫入
諗緊Mac Mini + iPad Pro呢個組合

利申好間唔中先要拎部MacBook出街/返工用
諗緊iPad 會唔會做到本身啲Productivity work
即係簡單文件嘢同執下相咁

但呢個組合加埋都差唔多一部MacBook Pro
用唔著M2 Pro咁勁
其實照用DP出 4K 120 係咪都得?
尋日先訂左m1 pro今日就出m2 pro
咁樣有冇得退貨
準備屌macbook pro了
買太空灰定銀色好
啱啱買左手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞