[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
不過16” 個form 又唔係個個啱嘅
重有16真係好重
係屋企又插大mon用,出街又太重
咁純粹因為個折係恆定七七折,所以本身越貴就越減得多姐
呢一分鐘個refurb store算齊款俾你揀,M1 Air / M2 Air / 14" / 16"都有D
認同既

我呢刻重諗緊買唔買m1 pro 16+512 refurbish定係新Mac mini m2 16+512 當做自己機咁用。本身已經有部大iPad pro, 平時就用緊部公司surface pro 做下野。
有無人個中英字典keep住no entries found,依家淨係可以睇英譯英

袋底M2 mini 256GB確定單春
基曲刀法真心無死錯人
睇埋m2 pro 閹唔閹
訂左mini m2 pro 袋底都小小驚

袋底M2 Pro mini 512GB 確定單春
我已經唔知邊隻mini config可以建議,除咗袋底完全唔care效能之外似乎全部低量SSD都被閹NAND
(未有實證但似乎真係要2TB先俾兩粒你)

btw,袋底Studio用家對此表示欣慰
單春ssd 仲慢過幾年前嘅 macbook

原本都想考慮吓袋底 都係砌window ITX算
mini m2 pro單春會唔會差好多
如果同M2 Air一樣的話係得千鳩幾MB/s...
大概等於2015 MBP個速
根據上面張表有三千幾MB/s,真係唔太差,係2017-2018個gen3頂速嚟
今日的話我隻TB4 NVMe gen4 SSD都俾到呢個速
響M2 Pro呢個class嘅機我expect五至六千,袋底14"俾到
所以買用9999買mini m2 pro都好似唔太抵 直屌14吋袋更開心?
袋底
https://www.youtube.com/watch?v=H7nBlq-FlXE
貼番d片
teardown嗰條佢認錯RAM做SSD,不過其他野佢做得幾好畫面勁清
部野同M1 mini比幾乎完全無分別,火牛 / EMI shield + 天線 / fan chamber全部share件,連塊底板都90%一樣

https://www.youtube.com/watch?v=JjHZFGOlOlw
呢條佢有晒三隻M2 Pro袋底機,除咗BlackMagic外其他benchmark其實無新料
你有任何意欲想要laptop form的話個答案係yes
但如果你好想要一隻desktop form同埋port數目,而又唔打算要Studio甚至Mac Pro咁大份,咁M2 Pro mini係你唯一選擇,除非你退落埋去M2甚至M1 mini
不過我有mon mouse kb都唔洗點諗 又唔洗帶出街 真係mini最啱用
咁你要決定究竟單春對你有無影響/接唔接受
就咁睇三千幾MB/s其實真係唔差,起碼應該大部份task唔會搞到做咗成部機個樽頸
對比之下,M2嗰面單春係嚴峻好多
不過你一開始個問題係講如果變做一部M2 Pro 14"的話效能會點,我估兩者會各有優劣,散熱效率唔知14" vs mini可能爭少少

我啱啱check番2021 M1 Pro 14"/16"個teardown
佢地原來係有四粒NAND solder的
姐係M2 Pro mini似乎已經係雙春,但要用夠四粒先可以match 14"個速
根據M2 Pro mini可以spec上去8TB去估計,佢塊底板應該係有足四個位的

https://youtu.be/1y7NJXZ-5kU
確定M2 Pro mini 1TB係四春
而袋底512GB係雙春唔係單春,所以半速

https://www.macstadium.com/blog/first-look-mac-mini-with-m2-pro
M2 Pro mini teardown圖
底板係雙面,袋底512GB係兩粒256GB NAND底面焊
塊板總共有8個NAND位,但蘋狗淨係用兩個俾你部袋底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞