[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
M2 PRO MACMINI 成皮
但可以4K120有啲心動
M2 Pro 凈係加10GbE呢
應該下一代Mac Mini會Redesign
今代減價可留返加價嘅空間
不過要留意返M2 Pro Mini HDMI要有8K 60Hz嘅話唔可以插其他Moon
DP 4k120連袋底M1 Air都做到
不過你同時用部野做咩先?淨係解碼YouTube AV1/VP9粒M1都唔夠做
Mac OS底層限制左出唔到
依家寫到明出到60fps以上
都可以,或者仲sweet過加去32GB因為成三千蚊
不過我成日覺得M1 Pro係夾32GB,M1 Max係夾64GB先用盡晒data lanes係無咁浪費
咁當然16GB夠用嘅人係完全無理由上32GB
同堆咁細緻真係要等實測比較16 vs 32
要出街就下面
依家用緊末代intel 16', 對於我黎講應該任何一部m系續航都比依家果部好

但都唔想2-3個鐘就冇電收皮
得意在14" 16" M2 Pro係內置mon常時開都仲係限HDMI單port出8k60/4k240
姐係部M2 Pro mini可能因為多一個TB4用咗嗰份PCIe lanes,或者MBP用咗嗰份做DP-alt mode
好多可能性
2015 MBP 8GB 成日屌爆ram開swap都仲未死
我記得唔知幾多日內可以
打爆嘅14" M1 Max 32-64GB我經驗係同Intel幾乎一樣續航,好彩五六個鐘,堅chur兩三個,而且唔知點解呢代粒電池健康度跌得好快
咁Intel個分別係佢當時係無咩e-core概念,所以idle / 低用量係一樣好快無電,所以之後macOS個low power mode其實好幫到Intel MBP尤其係15"16" i9
M1 Pro個好處係你做咩都真係好長氣,16" 16GB真係閒閒地十個八個鐘
M2呢代我估計情況係差唔多,當然都係要等實測
btw淨睇Apple spec sheet未知新M2 Pro / Max係咪配LPDDR5X
如果係,會加20%續航係唔出奇
不成文21日內有同款新機出係可以
你即日同CS傾應該唔會唔俾你cut
總之唔好拖到出撚咗貨先搞
諗住打爆既m2 pro 14" + 32GB ram + 1TB SSB

依家抬部16'出街覺得好重仲要一定要帶插頭
等人試清楚先 唔盲衝住
最後買太空灰, 低調啲好
online 訂就梗係快L啲cut, 轉status 就含得撚

當代Macs分別列表 (個人意見)
暫時得一個理由,要HDMI直插LG OLED C2出120Hz之類
或者WiFi6E,不過香港閹頻段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞