[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
學坦巴咁買袋底Mini + 隻TB4 NVMe SSD 仲底屌
依家應該買refurb 或者 edu 袋底m1 max studio 先係正解
官翻有無咩唔好?
其實佢個外殼keyboard 係咪換左新
我又唔介意入面d野有用過

同埋join apple care就搞惦
係咪咁
同全新冇咩分別
爬完文好似呢一批全部都係伏
一陣落apple store睇下隻space gery先。

官翻14”袋底 買個mon同喇叭睇戲都值
冇話伏唔伏,以後都係咁出
我用唔同devices睇官方翻新個page會有唔同,有冇話邊度會準啲

mini m2 pro馬來西亞做
用過好幾款refurb products, 全部都同新一樣用左幾年咩事都冇
同問
M2 Pro mini同袋底14”已確定512GB雙春,要升去1TB先填滿四粒NAND
暫時未知袋底16”有無事

M2 mini嗰面只係確定256GB係單春
512GB或以上應該全部雙春不過未firm

其實條數好簡單:
蘋狗唔再用128GB NAND,最細由256GB一粒開始砌
所以袋底機會出現填唔滿情況
基本文書睇戲都要16/512 做乜鳩
3個月就有官翻?
平均五個月先有
想問下Mac Pro 黎緊會長用4-5年
平時用途係長插Dock出外置 4K display
再閒時玩下steam game
M2 Pro 6+4 閹U 同 M2 Pro 8+4 會唔會差好遠
估唔到512gb 都閹 即係呢家官翻 14" 16" 袋底最抵屌
諗起當年iPhone 6嘅MLC、TLC

嗰陣時有啲人唔滿意,點解係TLC,就死人都要換到係MLC為止

如今iPhone 6都已經過期機種,真係好想問返當年不停換機嗰啲人,而家有咩感覺?
響iOS做到嘅野好有限
Mac呢面,唔記得邊年MBP個mon係要抽用Samsung vs LG panel
又有另一兩年隻SSD要抽Toshiba vs 唔記得邊個
暫時紙上談兵sweetspots 2.0:

$4599 M2 mini袋底
呢個價入門玩macOS抵到爛
(但要注意256GB SSD被閹速只係單春無雙春)

$8349 M2 mini 16Gb 512Gb 10GbE
16GB一般夠有突,512GB避單春同預位俾SSD磨損,10GbE長遠,價係貴過袋底好多不過spec全面預鬆,問題係開始接近M2 Pro價位

$12249 M2 Pro 10/16core 16GB 1TB 10GbE
唔上足12/19 core因為加$2250真係貴,留響16GB費事個價太接近Studio,1TB避雙春同預位俾SSD磨損,10GbE長遠,價仲同Studio有少少距離

$15999 14"袋底
原因同上代一樣,最低成本拎晒新機硬件優勢
(但要注意512GB SSD被閹速只係雙春無四春)

$24499 14"高標配
第一次walkin常時可買14"32GB,過幾個月會易搵到折

$24299 16"中標配 + 32GB
M2 Pro響16"應該續航力最好,粒M2 Pro唔升因為16"唔似14"由閹10/16 CPU版起跳本身已足12 CPU cores,淨加RAM去32GB封尾門,呢款係綜合能力同價錢最中肯嗰款而多數人夠用

$33299 16"高標配 + 64GB + 2TB
64GB夠做啦,96GB收多六千太貴不如等M2 Ultra Studio甚至Mac Pro (除非你on the road需要咁多RAM),SSD 2TB止步因為4-8TB個價開始on9 (除非你真係好需要咁多TB)
反而想睇下14" M2 Pro兩款SPEC, 對續航影響幾大大

[Mac撚] 用家/買機集中討論(92)
閹夠SSD未呀蘋狗
https://lih.kg/3287850

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞