[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

唯一要求係空位要有多無少
其實你可以機過機,唔一定需要有額外backup
機過機? 有無keyword 我youtube 搵教學
除非你好需要 Intel-specific app 或者 run Windows x86 in VM
否則出手上 M2 啦
會有隻打爆隱藏配
可能係M2 Max 64GB 2TB之類
到時門市個price app會list,同埋AOS揀next day pickup會出現
其他垃雜BTO就一定要AOS訂

Migration Assistant
你其實第一次setup新嗰部,未開user acc佢已經會問你想唔想過機
ok
2023買m1 16+512 mba是咪不智
係時候入手Mac mini了
M1仲加RAM加SSD?
買refurbished/袋底玩吓算啦
+ram已經足夠
M2 MBA想自己出去加ram 加ssd是否不智
聽講可以去黃金比錢加 但驚中伏 有冇巴絲打加過?
Windows 11 ARM 版已經解決左行唔到64bit exe 嘅低能問題, 大部份exe 都可以行到
係衰要俾錢parallel desktop
已經冇乜理由仲要intel mac
想問下parallel desktop 玩唔玩到(順)Age of Empire Definite Edition?

如果得都想買部袋底Mac mini m2
應該8gb ram 唔夠洗
我都係末代intel,部機一打下機已經煎蛋咁
我仲要係用緊 2017年21吋Imac,今次係有啲心動想換
華強北就大把人做到,因為成地都係spare donor parts
我唔知香港邊間係有做開,就算作燒焊能力同架生夠,都唔覺佢夠parts搞
8GB同一時間俾VM用之後仲要做埋shared VRAM,都幾難夠
其實要玩DirectX games正正經經用部PC算啦
除非你用M2 Max M1 Ultra機,玩test吓模擬情況下個極限
只有2018 Intel Mac mini先可以
M1唔得
https://www.youtube.com/watch?v=oMf_i1YBuMk
突撚然間出HomePod
每日出一次press release,會唔會聽日仲有Mac相關嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞