[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
M2 Pro 可能無事嘅, 我見 YouTube 有人用 M1 Max 玩都冇事
M1/M2 就真係搞唔掂
記住今次係delay咗起碼三個月至半年
照計要縮短番下次再出個時間
肺炎嗰時iPhone 12(?)咪係咁
intel macbook pro 個 period 好似around一年?但嗰時係永續 14nm++++ , 個 upgrade 唔算明顯

但 m2 去 m3 嗰下就算唔 boost performance ,個 performance per watt 都肯定有明顯進步

可以喺今年 iphone15 到望下個分別
Intel嗰時叫tick-tock model
Apple的話就係S年
每兩輪大更一次,中間一次細更
而如果可以咁啱fit落去一年半個cycle就可以夾到賣野季度同埋財政年度
Skylake 之後 tick tock 都 fail 啦,係10代開始先重回正軌
5-9 都卡住制程
個point唔係個rule一定要obey或者踢走Intel後可以唔再理
而係Apple似乎自己都想建立一個類似架構,尤其係同一個基礎要俾晒iOS macOS用
今水M2 Pro如果唔係e-core同埋HDMI2.1等等幾乎同上代無分別
上代仲要明明係rev.A產品都咁少鑊氣無嘢要大fix
變相令到淨睇效能提升去換機的話,單數代目先換未來似會著數d
Hdmi 2.1 等緊新 mac os 出,上代 m1 pro/ m1 max 會唔會解除 software 限制,用到 dp to hdmi 2.1

6e 就冇 multipoint mode 多條 6ghz , 撞 channel 環境都有用既唔撞就速度冇明顯分別
可能今年年底出
初代2021十月
今代2022年尾(播片file日子十月),delay到2023一/二月
次代調整番去2023年尾係唔出奇
https://www.youtube.com/watch?v=SvRa4F7Vt_I
對chips有興趣可以睇吓條片
大體上M2 Pro M2 Max比較舊代係有顯著改進,不過真正大升真係可能響N3先會出現
加埋硬件上少少升級如WiFi6E、BT5.3、HDMI2.1,睇嚟雙數M代可以當係iPhone S代咁睇,係「完善」嗰代設計嘅尾水機
3nm 依家係吹幾時量產同派街?
M3同m4應該係玩四年cycle?
N3先行俾iPhone (Pro Max/Ultra)呢點好明顯
仲有唔知係咪今年內出嘅Apple AR headset,都要有內置低功耗SoC
假設Macs呢面Apple無改變次序,的確係要M3先行用3nm,再過可能半年先到M3 Pro / M3 Max用
事實上唔止M2 Pro M2 Max,係連M2 Air嗰次公布都被認為係遲咗起一季
所以唔知以後會拖成點,因為Apple似乎認真由強國抽走生產線,Macs的話應該係越南(laptop)同美國(Desktop)
佢地睇樣好似係襯「通縮」賣量少過預期,就順便換廠去抵消個影響
Mac Pro嗰面連續放棄M1同M2架構去出都似乎係想等美國TSMC (盛傳頭炮生產係4nm)
我部iMac M1 原裝Keyboard,點解叉電無反應
lightning 叉iPhone 又OK
咁m3有無話會幾時出?年底11月?
我都諗緊買原裝定mx key 好
但原裝冇燈
你睇晒上面個討論就會得出結論: 唔撚知
M1去M2係多一年不過M1係頭炮要俾多少少時間先上次代好正常
而suppose M1 Pro去M2 Pro只係一年不過似俾其他因素拖緊,主要似係因為強國之前堆「措施」
如果M3係基於3nm姐係要等iPhone 15 (Pro以上)用 A17之後先上埋一份,姐係年尾最早
咁樣M3 Pro M3 Max係唔會趕得切今年年尾出 (假設一向Apple都想聖誕新年檔前出到新一批MBP)
佢地可能要永久將MBP檔好似今年咁推到年頭,甚至每次都用多過一年,慢慢推番去年尾,或者起碼七八月檔俾back to school買
個人覺得MX Keys手感其實唔難習慣,比起Magic佢無咁極端
low travel KB好難勁feed back
MY Keys如果覺得軟,你用Magic KB或者MacBook內置硬d只係因為佢travel仲少
所以MX Keys基本上係自己一個class嚟(舊世代membrane switch),而Magic KB基本上係將MacBook嗰隻搬去desktop,明明無成舊鐵響底反彈都俾到嗰隻反作用力你
desktop用途其實都好多人會prefer用機械switch,連Logitech自己都用紅啡藍軸俾你揀feedback / click
唔要 mac layout ,就咩 keyboard 都得既
我用緊g913 tkl, pc mac 兩用
你明明有大把Mac掣㩒唔到
你咁講是旦一隻KB都得啦,A-Z 0-9㩒到就當「兩用」
其實都係,不過隻913 買落廢事晒左
好多都係靠bettertouchtool 黎頂住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞