[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
幾貴我都係買硬的

添曲聽到你呢句就放心哂
應該貴極都唔會貴過當年modbook
入左14 Pro. 等唔切要用機
反正第日出M2 Pro 又係要等 同埋一定加價…
都係早買早享受

想問問 有無保護殼推介
買機身貼好過用殼啦
有無推介
所以件事要成立就一定要hybrid 2-in-1
姐係如果部野唔止係傳統laptop個form,隻mon有時間會放平響枱,咁用touch甚至pen就合理
事實上iPad Pro + KB企起身已經抵觸緊上面SJ個point;而iPad因為只有幾份一時間個form factor先會打直企響KB上面,所以件事係成立
對我嚟講,假設佢真係出一部行macOS嘅iPad Pro之類嘅hybrid,基本上等於同時取代我部iPad Pro同埋部MacBook Air / 14"Pro
姐係佢真係可以收兩部野加埋個價錢之內我都仲未蝕
一部咁樣form factor嘅機可以解決或者簡化好多我個生活/做野workflow
垃圾magsafe3用左一日就閃橙燈屌喇星
用usb c叉算
係咪有啲似windows surface pro/dell xps 2 in 1? 其實冇乜突破。主要都係睇保持portability 同時,硬件,續航力係咪keep 到mbp 個級數。
MacBook底部嗰4粒膠係咪唔可以濕水?
平時得閒會抹下,而家部機平擺開始有啲唔平衡
隻手放上去會傾斜過嚟
我估佢遲遲都唔跟Surface風整2-in-1,就意味住佢地個target係唔止Surface就咁大概係一隻iPad Pro + KB咁
你見佢要等埋OLED咁好大可能係摺機,攤開係一大塊十幾廿吋tablet個form
其實Lenovo已經有一件差唔多嘅機,叫X1 Fold 16
當然同Apple出個分別會係行Windows vs 行macOS / iPadOS
Zenbook 17 Fold OLED

btw 完全唔覺得touch mon 有用

以前都係為左touch mon 先買windows notebook.
但9成9時間都係用返mouse keyboard
舊機款係粒膠同金屬底殼中間有個窿,入面再有膠水黐,要好濕甚至浸入水先會影響到
新14" 16"同M2 Air嗰粒係更難有入,因為佢厚咗好多同埋有個金屬環圈住

擺唔平多數係其他原因,尤電池發漲令到成塊bottom case拗撚咗
屋企部MacBook Pro就快打柴

想買部新電腦用 希望將來可以捱到六至七年

一定會買AppleCare

Budget大約HKD$35k左右

主要用途: web browsing 睇YouTube 睇Netflix 睇Disney+ 完全不是攝影發燒友 但間唔中會剪片執相 初哥業餘 唔係搵食

希望將來旅行 可以攞去酒店用 加上屋企房間沒有太多空間

(Q1) 請問MacBook Pro 16 M2 Max 會唔會係首選? 定係Mac Studio 加monitor 再加iPad Pro咁樣玩法會抵啲?

(Q2) RAM需唔需要64GB咁多?

(Q3) SSD要幾多好 2TB夠唔夠我用呢?

(Q4) 依家買MacBook Pro 16 M1 Max 會唔會好不智?

(Q5) Time Machine backup用邊隻牌子同型號嘅external HDD最好 最可靠 最穩陣? 容量最好買幾多TB?

請問LaCie Mobile Drive Secure (2022, Apple Exclusive) 好唔好用?

感謝大家

巴打,睇你用途其實16gb M2 MacBook Air 夠做,留返啲錢幾年後再買新機重開心
你想旅行用仲點考慮desktop?
如果無外出考慮,Mac Studio vs MBP最大分別係價錢同ports,MBP埋枱要match晒全部Studio嘅ports係要OWC隻Pro Dock (因為10GbE),額外再加三四千蚊
當然MBP就算室內用,你都有彈性可以拎嚟拎去周圍用,而且16"的話無論mon同speaker都係頂級laptop貨色,呢d野Studio係俾唔到你
外插mon的話咁MBP照可以插同一隻mon,呢方面兩者根本無分別
至於係咪加隻iPad Pro係同你究竟揀Studio定MBP係無掛勾,當然MBP同iPad Pro係有功能重疊,不過三者結局都係本質上唔同form唔同情況下用

RAM量一般用家16GB夠晒,32GB已經鬆,你仲要64GB又唔係搵食,以蘋狗收你加RAM個價錢你基本上係送錢俾基曲叫鴨
不過,咁你想future proof到成六七年咁加到去64GB買個安心無人阻到你
我會覺得M1 Pro / M2 Pro加去32GB已經係你呢種用途個天花spec,就算包括考慮埋future proof幾年;甚至可能MBA都夠你玩不過你要大mon的話要等Apple出15" MBA

SSD你預要擺幾多data再預可能30%至一半空位俾SSD做provision已經夠
以蘋狗收個西價我覺得1TB係sweetspot,有需要先2TB止步

衣家買M1 Pro/Max個好處係都幾易搵到折,壞處當然就係似乎最多半年內會出M2 Pro/Max,而且好難預計會勁幾多或者硬件有無其他改進令M1呢代秒變古董
所以你等得咪等吓,一般而言,越細投資係越唔怕買舊野因為個performance differentiation相對會細d,例如衣家用皮三去買官翻14"袋底根本唔理M2 Pro幾時出同出成點係無得輸,但係好似你要spec up部16"仲想幾年壽命咁等嗰幾個月 out of未來嗰幾年機齡只係好細機會成本

TM backup可以求其一隻cheap嘅單2.5" 5TB HDD囉,不過有錢fing或者有需要可以好似我咁用TB3 NVMe SSD enclosure嘅 我亦同時有用NAS做SMB Time Machine target
你其實衣家手上舊Mac無用緊嘅backup drive咩?
LaCie我好多年前開始black list,因為Seagate;佢地近年係好番少少,不過LaCie基本上係賣樣唔係賣功能
你咩都唔識可以買嘅,或者要G-Drive囉佢用WD嗰面碟
底配MacBook Pro 14加到1TB ssd已經夠做 唔好嘥錢
你好 坦克巴 好多謝你嘅詳盡留言

可能我講得唔清楚

其實今日去問過藍精靈 佢聽到我呢個情況 就俾咗兩個option方案我揀

Option A:
買一部MacBook Pro 16吋 一機走天涯 用部機做咩都得 帶去旅行又得 響屋企攞嚟攞去都得 最多將來都係加隻大Monitor

MBP主機連AppleCare大約都係三萬幾蚊

Option B:
買一部iPad Pro Wi-Fi版本 買最大size 12.9吋 用嚟專門睇YouTube Netflix Disney+ 帶去旅行酒店用都方便

而另外再買一部Mac Studio買低階版本 自己去電腦商場買隻大monitor 主要用嚟剪片執相 因為性能比MacBook Pro更加強 性價比更加好

iPad Pro 12.9吋 + AppleCare 再加Mac Studio + AppleCare 仲有隻monitor 總數都係差唔多三萬幾蚊

但我自己比較傾向一部機搞掂晒 唔想房間電腦枱放咁多嘢 太多cable 太多嘢 睇到個心都煩 仲要好容易積塵 又要管理佢哋好麻煩

想請教坦克巴你嘅睇法 謝謝你

假如係選擇Option A 咁我一定等多半年 等新MacBook Pro 16吋 M2 MAX, 32GB RAM (如果資金許可 就請Tim Cook叫鴨 直上64GB RAM), 仲有2TB SSD 咁樣似乎係最理想

最後想請問有冇time machine backup HDD介紹? 買幾大容量好? 有冇邊隻牌子Model推薦? 其實屋企需唔需要特登用 NAS去做backup? 我怕好多嘢要set up好煩

又唔係有特別用途,硬係打爆ram 都唔知做乜

當然有錢就是但
一機走天涯係對成日出去做嘢嘅人先真係有意義,或者只係暫住某地方尤其係學生
既然你有長用打算,咁我頭先無提一個point係Studio呢個form理論上係襟用過laptop好多,佢連SSD都唔係焊死
而MBP雖然現代款已經可以挨好耐,不過電池同mon係消耗性

我自己三樣嘢都有用,iPad Pro 12.9”+KB / Studio底配 / MBP14”(16”我用過一排轉番去14”)
我覺得的確係desktop + iPad俾到最大自由度同use case coverage
iPad Pro作為行iOS最強硬件本身已經係一件事,而加埋SIM卡的話拎去旅行係無敵的,雖一問題係太大部咁你仲有11”揀甚至mini
而Studio底配性價比其實真係幾高,咩都加都已經32GB起跳而且I/O port位數目夠之餘又高spec,呢方面係對應番你想future proof,同spec MBP16”要俾多好多千蚊

所以講到尾係取決於你有幾想一部機搞晒佢,同埋個16”mon + speaker你又幾想要 (呢方面12.9” iPad Pro爭d不過都有佢七成嘅)

或者你唔好追咁高spec同唔好俾太大比重去future proof的話,我覺得你就咁一部$21999 16”咪算,姐係中標配M1 Pro 16GB 1TB walkin可買,慳舊錢第時再換機啦上面都有人咁建議

TM HDD求撚其5TB 2.5”嗰d啦,全部都係普通料不用分哪麼細
感謝坦克巴

我認真自己考慮清楚先

就算買MacBook Pro 16吋中標配 我都等多幾個月 等M2 PRO CPU

TM HDD我就求其買啦

又吹m2 pro MacBook 要delay
想去旺角先達comein買返部mac pro m1
信得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞