[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
可能出iPad Pro 2023
咁爆
呢個一路都冇風吹過喎
炒冷飯定有新野呢
袋底m2proo就係最basic嗰款無錯
其實頂配同袋底分別真係不大,用2千升上頂配有佢嘅價值, 但唔會提升好多頂配做到既野, 袋底一樣做到, 只係慢少少少少, 要大分別, 除非你升上32gb ram, 或者升上m2max。 但係你要明白你而家根本唔需要呢D性能, 唔好用太錢用落未來用途身上, 因為科技進步得好快, 以macbook為例, 2021年尾出既m1pro頂配,已經被2023年頭出既m2pro袋底追上, 部機重升埋上hdmi2.1, wifi6e, 所以如果呢一刻如果袋底夠滿足需求, 最低配永遠最抵玩
官方寫macbook pro最高回收係3300
你2017我相信有1000左右掛
全新edu價m2 air $8799
refurb 袋底m1 pro $12309
全新edu 價 m2 pro $14799

掙扎緊買邊部
輕度用家,性能上m1 都夠用

air 輕d、 電可以用耐d
pro就有120Hz
淨係想要120Hz 又可以平$2000 幾買返上代
師兄你都講得有啲道理,本身諗住換部靚啲就再戰四年
btw m2pro袋底真係勁過m1pro頂咁誇?
M1 等M3
Mini M2 同 Studio
唔BTO ram, 直接要幾多ram 買咩grade CPU
M1 Pro 頂配
10 核心 CPU 配備 8 個高效核心及 2 個節能核心
16 核心 GPU
16 核心神經網絡引擎
200GB/s 記憶體頻寬

M2 Pro袋底
10 核心 CPU (照樓主提供既資料係 8 個高效核心及 2 個節能核心)
16 核心 GPU
16 核心神經網絡引擎
200GB/s 記憶體頻寬

CPU & GPU Core數量相同, 而M2 Pro CPU & GPU有超頻既關係, 效能都有少量提升, 所以我認為M2pro袋底效能係M1pro頂配與M1Max之間重未計呢次升級左HDMI2.1 & WIFI6e (有錯請屌)

當然啦, 最極致既性價比其實係買翻新機14" M1Pro袋底
而家我見重有一部賣緊, 只需要12309
普通人有edu身份先可以day1買新出款都已經有折
所以三者係買M2 Pro最著數,有新買新
你打錯其中一個
你想加RAM定唔加RAM,加SSD定唔加SSD?
同埋你係用部野做咩先
請問13寸 mbp M2係咪已經變咗棄嬰?
不嬲都係
其實佢本身個定位就已經奇奇怪怪
諗唔到會買呢部嘢嘅理由
想買袋底mini m2, 係咪應該剩係加RAM
加Storage嘅錢留俾用NAS or external harddisk 好過?
想盡慳而又封走8GB樽頸的確係
不過256GB有機會學M2 Air玩單春閹速,你怕就等實測唔怕就由鳩佢
所有蘋狗BTO SSD收費都係濫收,你入去Amazon個post會見到佢地日日都買到gen4 NVMe SSD係Apple四份一價錢以下
我black friday嗰時買咗條WD SN850X 4TB減晒優惠只係兩千幾,擺入去一個淘佬TB4/USB4 enclosure插Mac有三千MB/s
輕度用家 平時睇youtube 睇股票 做文書野 諗住用5-8年 諗住雙mon 一個4k 1個2k
mac mini 16+512 是咪都好夠用
見教育優惠 7000都唔洗 好吸引
m1 or m2?
我覺得既然都要晒16GB 512GB有edu不如上埋標配M2 Pro
正價個price delta係$2400,edu更少
但你拎埋粒全面勁d嘅chip,RAM速高好多,多兩個高速TB4 ports,HDMI足2.1
全部野未必即時有用不過你想玩成八年
m2啦
因為我之前個部係15年mbp 8+128 intel i5 用左7年幾 窒到仆街 所以先諗住買部新 依家有mon 有keyboard有mouse 係差部腦 咁多選擇真係好難揀
咁講
你炒股睇片文書嘢全部都係純load嘢嗰種task
如果你唔係拋八年個要求出嚟,咁低用量真係袋底mini都夠啦
跟住你又拋埋16GB 512GB咁其實兩者都唔係必要
我上面提M2 Pro純粹係針對16GB 512GB根本等於M2 Pro標配個價值去睇,而且你有edu價
收到唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞