[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
同問, 之前部PC加隻外置藍芽發射, 用來駁airpod pro聽歌,
lag撚到仆街冚家產又斷線聲又差

想問如果mac mini直接用bluetooth駁airpods, 聲音上係咪冇問題 同埋唔會成日lag/斷線?
mac 配airpods 絕對無問題
thanks

btw, 搶左原先巴打條問題添,代問多次先
如果mac mini配其他牌子藍牙speaker會唔會有delay?
e.g. JBL Flip6
多謝坦巴之前巴解答
應該會買袋底m2 pro mini袋底
另外想問下 magic touchpad同macbook個touchpad啲手勢同襟落去既感覺係咪都一樣?

利申︰買左magic trackpad
幾乎一樣
不過隻外置pad好似因為要減低耗電量,佢好似無laptop內置嗰隻咁高polling rate
好敏感嘅人會覺佢窒少少
純要擺data唔需要速度可以用番HDD,平好多
低量或者唔想插火牛,就咁搵是旦一隻5TB 2.5” HDD可以,六七舊水
大量就搵3.5”連盒嗰d,好似WD Elements 18TB,或者自己買隻Toshiba / Ultrastar再另外求其買個盒擺入去

如果要效能,我先會建議用SSD,而且係一步到位搵最新TB4+USB4雙規盒,同埋插隻起碼2TB嘅gen4 TLC NVMe
skip晒中間嗰d TB3/USB3.2盒,因為舊TB盒淨支援TB唔支援USB,而USB3.2 2x2嗰堆速度Mac機唔支援
插gen4係overkill不過唔搵gen3係要避咁尾水gen3佢哋開始偷工減料
prefer用thunderbolt(因為usb位用哂其他野)

其實廿蚊買粒USB type-A 轉type-C轉插就搞掂
堆TB port可以直插USB嘢只係你要轉啱個插
感謝巴打
用過macbook個touchpad好順手 返唔到轉頭
YouTube 睇完話黑同白色既magic touchpad好似無乜分別 但黑色個價錢貴啲
用緊Mac mini late 2018 袋底
加咗eGPU 插RX580
平時都係簡單LR執相,剪片
但覺得加咗舊eGPU比較椏訂,同埋嗰時現場學生價買,後悔冇升埋10GbE,買個adapter又唔抵
如果換做Mac mini M2 +10GbE +512GB +16GB Ram好唔好?
咁係因為白色由day1已經賣緊周街都有
而黑色係好似iMac Pro嗰次跟機俾,無得單賣
再過一兩年好似Mac Pro 2019嗰次就加/轉黑面銀底就開始可以單買
加埋iMac M1七彩色都係相對少量所以佢定價貴少少

甚至俾多2400上M2 Pro,剪片用到graphic cores,執相用到CPU力
同MBP 14” 比邊樣好啲?
我地前排都買咗隻Flex XG俾影音房用,就係貪佢fanless唔嘈都俾到10G
事實我地係LAGG起咗佢做20G連番去infra
佢係用type-C PD in的,或者個1G port可以受PoE,最多chur 25W不過typical我諗10W左右
2016/2017 MBP粒CPU已經好舊,Skylake / Kabylake嚟,唔夠力解碼大部份4k codec
你係睇youtube / netflix 定自己片?
同意,唔係出唔倒,係要賺盡唔出,只會俾部imac 24你做小學機,根本唔係從用戶角度出發,正仆街
點解?macOS 有得set optimized storage
咁要等實測
原則上laptop比desktop總會有散熱同供電折扣,不過14"本身已經有預埋俾M2 Max用,而只係裝M2 Pro的話應該有空間,起碼M1 Pro嗰代係咁
的確將M2 Pro mini打到16G 512GB就只係同14"袋底相差三幾千,你會開始問點解唔直接買部laptop嚟用一了百了
決定性係睇你想要一部可以帶嚟帶去但消耗性嘅laptop,定係想長用幾年好穩定好多port位插野嘅desktop
原來係咁
係喎佢係有得set optimize
不過個point係如果咁玩,你on demand要嗰個file佢要用時間download
而如果你active做緊野要用好多file咁佢會download越來越多

另一個問題係optimize的話個sync唔太同步
我自己堆Macs,主要用機會off,副機會on
副機成日唔知已經有新file / 更新要手動click個folder舊雲先down
之前用一皮買咗部全新2020 標中配 (i5 512GB SSD)
真係買mon送機
不過真係文書睇片用,剪片嘅話我拎返部m1 mba仲快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞