[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
大家覺得用iCloud 或Google Drive Cloud版 去Photoshop
會唔會慢好多?
定係全部都Download落電腦會好啲
如果確定到256唔係單春的話我同意
但如果真係單春咁作為耐用desktop預多d俾內置長遠係有意義
不過DKLM佢就收多千五
Google drive我唔知
不過iCloud Drive的話,佢其實係必需你download晒d file先俾你開佢嚟用
姐係對photoshop嚟講佢係唔知你save個file會同步上雲,佢係當你save響desktop咁樣
當個file save完響desktop,macOS先會upload上iCloud
咁即係話,如果用PS,就一次過用哂電腦同iCloud個位?
仲可以賣到幾多?
咁樣搞難唔難搞
巴打有冇啲YouTube link or keywords可以俾我睇睇
M2 MacBook Air SSD

以前256 GB 係 兩粒128,依家係一粒256
想知道有冇可能m2 pro mac mini 加eGPU,行parallel / bootcamp玩嚟緊geh diablo 4?
諗住買MINI M2 8+256
買MAC係咪都有信用咭回增?
Macbook個mon真係好正
真係為個mom 埋單 已入袋底16
各位ching, 如果我想買部好少少嘅文書機 起碼用3-5年,應該揀m2 mba 16+512 , 定係新 mbp 14” 袋底好?差唔多價錢有冇其他意見?thanks 🙇🏻
我m1 16GB RAM 開parallel desktop淨係開個2頁純文字 word 打字都swap ram
同3叔簽咗約,要清埋堆touch bar死貨
心思思想買番部Mac玩下 請教下m2裝window做下文書野會唔會好麻煩
如果平時只係用來上網同用PS
係咪應該袋底mini 升 16gb ram都夠曬用
文書嘢唔洗裝windows 有特定windows programme 需求,vm 未必開到
M1開始就已經唔support eGPU

唔使諗
睇你多唔多拎出街多拎嚟拎去 m2 air 方便啲
好有興趣睇下 benchmark:
(我果部)2021 MBP 16" M1Max vs 2022 MBP 16" M2Max
(我果部)2021 MBP 16" M1Max vs 2022 Mac Mini M2Pro
sor... i mean 2023 MBP and 2023 Mac Mini...
Thank you
iCloud drive 會佔用電腦空間, 唔太好用
Pr一開已經要開恆風扇散熱

FCPX rendering又慢過人
有EDU身份最抵都係每年暑假notebook ownership programme買

果時買左部MBA, 加埋discounted既apple care+, 好抵屌

不過次次都係年底/年頭先出新MBP, 一係等多半年先買, 一係早買早享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞