[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你唔急可以等埋啲人實測M2 Pro袋底&頂配效能差別再決定
*如果你要加Storage/ram果啲,會要等多個星期
咁我二月再諗先,thanks ching
好彩依家部機都仲生性用到
買得呢堆點解唔玩傳統音響
我個homepod只當係homekit control
搵個老師fd都唔係好難姐
真係苦主,呢個post當年都有好多巴打中伏
好似佢講,2018年有錢身痕諗住兩皮幾投資入去接近打爆MBP打算用好多年
點估到turn out係近十年MacBook伏中之伏嗰期
當日真係要日日追post先會見到我地日屌夜屌,普通用家walkin Apple門市唔會有嗰d資訊,只會俾天才水鳩去買15"加GPU又加32GB RAM
咁又抵玩嘅
但用過2.0返唔到轉頭

我都有個Marshall做裝飾
HomePod 係唔係唔可以出電視聲?
我記得之後一出16吋即刻一堆15吋嘅用家再叫多次春

雖然部16吋都唔係叫好
但15吋嗰部係只係好過16-17年嗰2年啲電子垃圾
嗰幾代鬥慘真係唔知邊個嬴
2016-17蝶式KB初代同超廢Skylake / Kabylake CPU,不過新機殼做白老鼠玩touchbar呢d大家有心理準備
而2018-2019蝶式二代同埋粒U好好多,dGPU又開始有VEGA同5500M呢d好野,不過冚家鏟佢靜靜雞搞部16"出嚟
2019最柒係同一年出兩次,15"年頭16"年尾,中間連press release都無嗰一次VEGA更新
呢度前前後後已經有四五個機會做15"苦主
好喇16"終於用番剪式,speaker大改進,不過dGPU勁多driver問題,macOS又係bootcamp又係
出完半年後WWDC公布Apple Silicon,一年後出M1袋底Air七千幾蚊屌打部16"

結論: 2016-2020買15" 16"根本係全員中伏
成班唔用腦人哋話買乜你又監乜咁你同智障有乜分別

講過好多次㗎啦自己本身都唔知自己要乜咁你買嚟做乜撚

賴嘢唔好上嚟問點解啦,做吓功課好唔好
你要買來用搵食嘅你仲唔中伏你都係要用㗎啦

攞嚟曬命當然另計啦
中咗2018 15”
13:46

我覺得佢直頭唔知mbp已經變咗14/16 寸
分分鐘直頭唔知有14/16寸 MBP m1pro/max存在過
Swap ram? 借話好lag?
去到佢呢啲sub數字嘅人後面有一堆人幫佢後製
佢真係唔洗理

左面M2 Pro mini,右面袋底Studio
memory bandwidth同量,大data量可能好番少少
狂chur GPU的話多VRAM同速都會係一回事
不過比較用多d電同散熱要求高d
唔係真係被取代不過係offset咗少少
M2 Pro mini vs M1 Max Studio呢種case更微妙
差唔多一樣甚至更好效能可以用細部d,風扇聲由20dB減到5dB,音樂佬嗰面好歡迎
響14" 16"砌M2 Pro亦會好打咗而唔似M1 Max蝕太多續航
不過呢d野下年上3nm會更大分別
但後面班人冇理由唔知依家啲tech去到邊
推個主角出嚟講舊tech
可見Apple好多fans
是但整啲嘢唔洗新design,啲嘢唔好咁鑊已經有班Royalty 極高但又唔係好理啲product line嘅人買
真係行入去士多到見有咩擺喺度就執走
但後面班人冇理由唔知依家啲tech去到邊
推個主角出嚟講舊tech
可見Apple好多fans
是但整啲嘢唔洗新design,啲嘢唔好咁鑊已經有班Loyalty極高但又唔係好理啲product line嘅人買
真係行入去士多到見有咩擺喺度就執走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞