[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
14吋果部黎 拎出街重到on9
咁就有啲傻豬
Pro 14算係apple近年難得有誠意+抵玩嗰部
果陣初期玩過一陣, 但keyboard d mapping 怪怪地
最後放棄左
你個frd m1 air 用crossover 都lag?

咁mini m2 pro係咪好過m1 ultra
用homepod 唔會有delay
係啊 M1 air 用 crossover 都lag

佢嗰種 lag 唔係平時部機唔夠力fps drop咁,係每5秒停0.5秒,停到你躁

明明隻game食好少資源,CPU行得一個core,GPU用30-40%
所有x86模擬響AS都仲係實驗階段
完全同響Intel Macs行Wine係兩隻體驗
我覺得玩呢d暫時要接受你唔係玩game,而係玩模擬玩碰釘
不過如果佢是必要賣的話越遲越差timing
我覺得新M2 mini要match番14”個16GB 512GB都要起碼七千幾
咁就算keep住當desktop用好似代算過一賣一買
或者第時會用得著laptop個form呢
今水M2 Pro越遲買越蝕,因為下代M3 Pro上硬3nm,好大機會效能大升
想問喱d係咪兩年先會再出
一部macbook pro用4-5年應該好輕鬆啦
我輕度使用
但想買部用到4-5年
諗住買m2 pro 1tb
應該唔洗加ram la
有冇邊隻hub係推薦買?
預15-18個月update 一次 spec啦,未必有兩年咁多, bts 半年後其實都蝕 time value
最後揀左14" 袋底
竟然CROSSOVER都lag …..本身好中意mac個ecosystem, 但又好想打AOE

仲諗住買部m2 pro Mac mini desktop 長用
M2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞