[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
袋底m2 mac mini教育價好吸引
M1 mini用家表示夠用有突
嗰陣加錢打爆16GB RAM,而家拎埋嚟寫code裝parallel desktop 行windows VM都夠用
M2 pro mini
俾貴少少試吓m2 pro
部機已經超過五年,差唔多係時候換機
個point係如果當時生產線唔係死晒的話,加去64GB唔係要等兩個月,就唔會揀袋底
仲要個512GB SSD就算夠用長遠都真係窄

所以Studio響未上M2 Max之前衣家係開始要避揀袋底
真係唔好唔加RAM
10年前買MBA 13"袋底4GB RAM,我慳錢冇加RAM,兩三年後都開始頂唔順成日沙灘波
其實性能都係唔錯,但係部舊機就真係唔知點處理好
trade in佢又唔係,擺喺度又唔係
諗住用教育價買m2 袋底加到24gb ram,$6499
一般執相同玩parardox 嘅games 夠唔夠做
我本身部2017 iMac打爆做主機做足四年,上年都轉做Studio
部野其實仲好打得,因為7700k個單核跑到4.2GHz,RAM槽又可以好平加到去64GB
不過隻mon老化得好明顯,四角入塵,四邊變粉紅色,同埋Intel通病做少少野個風扇就好嘈
衣家換係時候,但如果你嗰部未壞就諗吓擺其他房用或者俾其他人仲好
我覺得M2 Pro標配仲好過M2升24GB,兩粒chip係兩個level嚟,多嗰8GB擺去廢d嗰粒chip有少少錯配
你揀隻唔太勁嘅mon可能27" 4k60Hz三千左右,加埋M2 Pro mini標配基本上係match番以前27" iMac個袋底價
啱啱買咗隻外置HDD,請問有冇邊D 好用嘅APP 用黎CHECK隻新HDD嘅健康度?
大家點睇M1 air仲賣緊
如果要用xcode 行simulator 一定要加
部袋底m1 mba 會爆ram
屋企部m1 mini 16gb ram 就暢順
DriveDX
免費有smartmontools不過行commandline
16”變成2kg,重可唔可以叫做air
想問下m1 mini build app會唔會好耐
依家最後諗緊m2 mini 16gb定mini m2 pro袋底
3千蚊差距就係兩粒chip 嘅分別如果用M2 chip 就唔使另外再加RAM
坦巴有無mon 推介下
咁樣二揀一,一定要M2 Pro
development可以輕易用盡兩粒chip之間個分別
你仲要打包要埋好多其他升級

當然M1 mini都仲係唔失禮,但M2袋底已經平成咁你仲係窄?
連登mon post標準答案VG289Q
或者好少少PA279CV
15" MBA吹到似層層一年半內出
就算唔係M2呢代,下次13" Air更新去M3應該會出到

如果呢一分鐘純粹想要16"大mon玩,建議去官翻store買$15239嗰部銀色16"袋底
唔該哂,我試下DriveDX先
想問吓使唔使揀返MX KEYS for mac
之前Master 3s就聽其他巴打講唔使mac版都ok

mouse係無分別,純粹顏色唔同,同埋佢唔俾粒unifying receiver因為仲係USB type-A

但係keyboard你要睇清楚你想要咩layout
普通版印晒Windows同Mac字,Mac版淨印Mac字而且有部份掣係唔同
function key row同埋numpad top row可以program但係其他幾粒掣唔可以,好似numpad左上角Mac版係clear Win版係num lock
而MX Keys numpad Mac版仲有俾嗰粒USB receiver
而mini Mac版係無俾,因為佢升級咗去用新嗰粒Bolt receiver
有兩個option
1.袋底14吋Macbook pro Apple refurbished 12k
2.M2 air 24bg ram 1tb ssd 有applrle care+到25年朋友放11k
大家會prefer邊部?
二叔公都收到咁平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞