[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
已經開左low battery mode
用15" macbook pro i9 rdp remote desktop落屋企機做野兩個鐘就得返30%

想知arm款個電量係咪勁好多
完全係兩個次元

之前我用2018年MacBook Air頂盡都係五個鐘,但係轉左M1之後,真係可以成日唔使叉電
翻新產品 14 吋 MacBook Pro Apple M1 Pro 晶片配備 8 核心 CPU 及 14 核心 GPU - 太空灰
好撚抵屌
我用緊U2723,還好

唔介意dpi 就ok
apple silicon同intel chip喺電量方面真係兩個世界
我最近兩次覺得部m1 mba 啲電去得好快係我當佢係大型尿袋幫部iPhone 14pro 差電嗰陣
個鏡頭突出黎咪用唔到screenbar
之前部macbook pro m1 一出就買,但係太重9成時間都唔會拎出街
如果賣左佢換mac mini 會唔會好傻豬?

驚長插火牛長遠對部macbook唔好
請問用Homebrew裝app
如果個app本身係有自動更新功能
唔經Homebrew去更新會唔會有影響?
舊機:$12,309
新機:$14,799 (敎育價

比多小小
同正價比較有成七七折,以直接同Apple買嚟睇係好抵
而M2 Pro vs M1 Pro個改進未必個個人用得著
呢個價仲平過M2 Air spec上去16GB 512GB
Dell嗰隻個cam係固定,有支橫軸響中間
而Samsung嗰隻有塊牌響背面,用磁石吸去mon背,可拆
邊到買到
我都想g , 等巴打分析
Push
都唔拎出街,直接換啦
佢似好有前途,類似當時Mac OS X仲係32bit嗰時用Wineskin可以好似wrap起隻Windows game去行咁
不過暫時睇樣佢行舊games / 2D games順暢d
繼續當desktop咁摺起佢用其實又無咩問題,始終M1唔似Intel咁熱
不過你如果都打算賣,可能衣家個timing已經係最後機會,再遲幾個月/年會狗也不屌因為touchbar
試下換線
謝坦巴解答

希望porting kit 可以玩到steam既AOE DE
諗緊而家買refurb定等多半年back to school
好難諗
唔急就m2 pro mbp bts 啦,有多隻對airpod,唔用重可以折現
M2 可能會有5秒停一停嗰種 lag

我 M1 Ultra 用 porting kit 玩 AOE2DE 都會lag,轉左用Crossover 就唔會,4v4 500p 都冇問題。不過我個friend部M1 Air就係點搞都會lag ,估計M2都係差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞