[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Apple 個網對比圖無一樣M2 Pro 勁過 M1 Max
依家去買mac studio會唔會好傻仔
我啱啱淨係focus響mini
M2絕對抵屌因為減埋價
M2 Pro標配可屌,加野直上Studio不解釋

14" 16"未睇,不過唔睇都知所有野係直接升級
但係實際上邊隻spec點樣配要等實測
因為上代14" M1 Max個續航同散熱今代可能好咗或差咗
如果買標配有拆係OK,官翻袋底只係皮四
其他M1 Max config會同M2 Pro mini撞,而你只係賺多兩個TB ports同埋可以上到64GB
M1 Ultra就仲未被挑戰
請問有冇師兄知道m1 pro 可唔可以駁3 個4K Mon ?
我見佢同m2 pro 一樣支援兩隻8k mon, 又唔想 up 去m2 max
Mac mini 有冇得自己換ram同ssd?
M2 mini 3799 ,都預咗佢同M2 Air 一樣閹法,但閹完都仲係好抵

我印像中無試過mac OS 產品平成咁
如果個task唔使GPU,M2 Pro係勁過M1 MAX

ML都勁過M1 MAX,其他就冇LU

另外佢加多咗兩粒慳電core,低使用情景會慳電得嚟,又唔會太慢
共3個MON,你揀有內置Mon嘅最多出2個,冇內置MON就3個
到底係M2多庫存 定 mini 多死貨
完全估唔到仲有得減
M1 Pro只可以出兩隻,無論resolution
大家用mini 會配返apple keyboard 同mouse ?
舊G4 mini仲平,正價都三千幾($499USD)
Logi mx keys/master 3s好似多功能啲
蘋狗大平賣呀
Mini呢個design用得耐啲定iPhone 6?
邊度睇到3799,唔係4599?
呢兩樣冇乜所謂

trackpad先係重點
MX Keys鐵膽
mouse睇你鍾意咩form,RF定bluetooth,總之唔要Magic Mouse
當然亦可以用Magic Trackpad扮用MacBook
教育優惠
佢講緊edu價
正價的話今次$599 USD只係史上第二平
mini G4開始同Intel中間夾雜幾次係$499起跳
真係好平
4599係平左
已入袋底14 Pro,等3 號送機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞