過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
你都啱。不過唔會問樓主想去外國讀乜?讀科學、讀歷史定讀文學?如果純粹講讀「書」,咁真係一蚊都唔好比樓主。

因為一心諗只要「出外國讀書」就自然解決前路問題,好大機會一遇問題就會放棄回流。樓主同佢老母一樣冇乜識見,見到人地出外國好所以自己都想出國,但就冇諗過自己將來想做乜 。

其實都係老母問題,不過係自小教育問題,教到佢冇主見、冇識見、唔識為自己人生負責任
我老母情況同你有d似
書唔揀讀多本
乜柒都唔撚識
但係比起意見上黎好撚積極
我隻腳拗柴拗到變晒形
我話要睇醫生盡快解決問題佢
佢就同我講「你估真望一眼個醫生就會好咩」
結果我遲左七年先用自己錢去做返手術
醫生同我逐粒粹骨拎返出黎

文盲既係最有自信,佢地係非常渴求自己意見被採納,但係同時非常抗拒做研究搵資料

我就好彩d,好細個已經知老豆老母文盲
從來唔會問佢地任何野,唔會比機會佢地比意見
當然自己都會撞板啦,不過柒係自己手上我又唔後悔
其他唔討論
但你老母係咪以為打風嘅話醫院就唔開?
佢係要改變自己心態,相信自己有路行
講咗成年樓主個廢柴都仲未搬出去住
完全將自已係垃圾 唔想諗野 逃避責任既問題轉介俾父母
再俾個藉口自已唔駛養屋企人 都幾撚癲
呢個真咁都好屌
老奉供埋出國㗎咩
而家搵到錢咪自己再出去讀囉
珍啊
冇主見
責任永遠係老母到,自己冇責任
一味得個怨
咁你而家俾幾多家用
你呢啲咪溫室花朵
有嘗試過反抗但打唔贏係一件事
想問老母搵親戚圍佢嗰時樓主點反抗
供你去外國讀係必然咩 有呢個家景唔供就仆街既 無既話都知無可能唔會要求啲咩
揀錯科都係因為你依家過得差所以怪老母
佢老母有冇用槍指住佢?有冇用「家安法」威脅囚佢十年?
你咪柒囉 俾人洗撚咗腦 依家講緊老母同個女
你就拎支那同香港嚟類比 無人同佢有親呀依家
咁你有無問過自己其實興趣係乜,唔洗灰心,慢慢揾,好多人其實做果行都唔係讀果行。你讀書叻某程度代表你個人嘅質素唔差,真係想讀咪再進修囉。加油
嘥撚氣,jupas到最後咪又係你自己填,唔通你老母填咩
我都90後
公屋同學定一啲普通有啲錢嘅同學大部份屋企都冇比錢
一係grant loan一係自己半工讀
讀到大學都要理佢地

好想知你屋企係一個點既屋企黎...

要去到幾封閉先會讀到大學都仲咁無自我主見
去到
有冇嘗試過?
你本來想做乜?有冇諗過而家pick up番?
咁你都幾冇主見,讀到大學都要俾佢控制。
憎完記得準時返學返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞