過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
唔係一句成年人就等於佢心智就係成熟不過?
大把後生仔女成長經歷 佢性格點形成你又知咩?
一定到咗18就個個成熟?

讀書狂考試嘅教制 同家庭壓力下
根本冇一刻畀到仔女培養獨立剛強品格

就算你想剛強都好大成本
就係連實現理想嘅本錢完全落喺父母到

佢根本冇話語權
佢就算幾極力去說服 佢老母都係唔聽勸嘅

唔好講到樓主當時可以拎到錢任性從心所欲
佢冇呀 連去外國讀書機會都冇呀

事後孔明人人識
但你根本就將所有嘢視為理所當
可以一人之力扭轉命運
命運唔係你一個人努力就話到事㗎

所以咁多人反樓主
就係因為同你一樣冇同理心
睇到所有嘢咁簡單
講白啲反樓主嘅都係班烏合之眾 極度膚淺
樓豬藍屍嚟,移條毛
垃圾樓主
俾人屌到潛咗水?
由細到大我都覺得自己食好住好嘅
有間房自己空間
有工人用
細過有俾我參加興趣班
放工返黎會睇我功課
得閒無事會買下衫褲鞋襪俾我
童年除左一年幾次勁少少嘅打罵之外算係過得幾好

認同
先唔好爭拗邊個掟theory先
其實呢d野只係常識
掟theory只不過係d自卑既人想得人認同先會咁做
睇班醫畜谷針 唔幫病人爭取權益簽免針紙知啦

讀得多書 做到專業人士只係反映咗佢好運有聰明智慧有好嘅家底

唔係話佢極度努力 極好人就做到

根本唔反映佢地係有良知良心
大學大把人quit u/trans major,都唔明樓豬賴乜,大學生同個小學雞一樣怨老母幫佢揀科

我小一揀學校之後都唔洗我父母煩,聽到樓豬賴大學俾老母迫揀科真係得啖笑,不過都正常,樓豬藍屍港豬係姓賴
真係有架,聽人講去跳埋樓都有架,咁係邊個錯?係咪死咗嗰個錯?答係嘅同你都無乜討論空間
咁又唔係咁講呀,十幾歲好多人好獨立好識諗
堅持自己想讀既野,講真真係有好多唔同case
有完住聽曬屋企人話既,都係企硬自己選擇既
同埋屋企俾唔到錢讀外國想讀既呢樣野,全香港有幾多人唔係咁? 有啲位係樓主將個責任放曬係對方度啦,咁個怨念只會愈黎愈大

仲有,就當你揀科個下係被迫,但年中有好多人自己quit 科再報jupas揀其他, (nursing 有唔少),咁入左大學識自己再諗下又問下人喇啩? 有啲學生直頭轉左科轉埋U 屋企都唔知添.. 講到一路都讀得咁辛苦呢啲改變自己唔做係屋企既責任?

唔係話屋企冇錯,但自己人生去到成年都唔為自己做下決定,去到後悔緊個下先拎返十幾年前既一個決定去講,就好似唔係咁合理。事實就已經係咁,係咪應該換下諗法,等自己同其他人都好過啲?
咁依家樓主話自己老母錯喎
聽人講依3個字最無敵
好多人都係咁
唔使太激氣
你睇下上面條友比我撚到自己google d唔關事既theory再掟上黎再自打嘴巴就知呢班人幾咁可笑
Theory 有用嘅嗰幾個counsellor搞掂咗樓主啦
咪又係哄下就算
唔通屌佢咪懶曬人咩
發覺樓主真係行錯哂路,應該最啱係去做外交部發言人,有乜問題出現就講責任不在我方。
試問一個啱啱放榜嘅後生仔 老母一句唔供你讀書唔俾生活費然後趕撚埋你出門口可以點反抗?

當然會有人駁嘴話可以返pt養自己 但係當你要交埋學費生活費仲要租到地方住 究竟仲有無時間讀書溫習?
使唔使google,周街都係
樓豬本身就係蠢同不聞世事,佢老母聽袁爸爸、聽蕭生、升旗易得道都俾佢屌,做護士咪啱哂,分分鐘溝埋個醫生唔洗做
反苗都要比樓主屌
開post淨係屌人
究竟有冇朋友
有讀過下書既都知theory只係分析上有用
到真實接觸係兩回事所以我成日話d社工乃至臨床心理學家都係呃飯食

閣下同樓豬老母一樣唔知原來醫護打風要返工
書到睇既野同事實接觸係完全唔同
閣下果然係權威型人士
係連登一定要係模範家庭孝子賢孫先無負皮
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞