過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
咁你係咪想講童年影響人一生,所以樓主唔開心同錯同失敗都係老母責任??
公道講句 你問下出來打工既人 有幾多係寧願返護士搵3 萬 都好過打份垃圾工得萬零啦
大佬, 3 萬係起薪咋 一路升仲要食正covid都不知幾撚好搵, 你以為得你護士返工辛苦? 根本行行 份份工都係閪工來咋
個老母唔算好但都唔算錯,一來物質供應不缺,二來起碼學業上有俾吓意見聽個女講再去反駁,好過好多19父母好多倍,佢之前個post搵幾皮食住屋企都係俾3千蚊家用就夠
有冇主見個人嘅性格
好大機會係自細被父母迫成

呢樣真

但奈何好多人都唔知
淨係拎你三千,都敢屌老母養兒防老
三千蚊養到咩老?
買幾支洗頭水廁紙比你無撚咗啦

十幾廿歲後生仔女邊有咁易個個企硬
性格唔係個人問題
絕對係家庭環境導致
啲人講到仔女自己有錢供自己讀書
可以有好大嘅bargaining power 咁

佢地地位上冇say 係要靠屋企人
如果屋企人都唔支持 加埋群眾壓力威脅佢嘅
咁佢就只有揀護士呢個選擇

仲有最慘係連外國上學都唔得
根本好撚多連登仔價值觀錯撚晒 但因為大家有得互相圍爐 所以仲永遠覺得某d 歪理係真理 同現實完全接唔撚到軌
唔係唔開心同失敗

我係講緊樓豬冇自己主見
唔識拒絕老母

原因都係因為細個果陣老母既原因

我認真建議你睇下邏輯同埋心理方面d article
邏輯同埋人性唔係你諗得咁簡單
老實講
你仲咁介意 就知你輸左
仲咁care 佢講過既野 佢以前叫你點做
仲有你有怪佢 都係輸左
真正贏係 有日你發現你完全唔再care 佢點睇你
佢以前點對你
因為你諗真少少 佢 算得係咩
點解人生中要有少少時間為左佢而唔開心
完全唔值得

加油
過來人
發生左d野 好激動咁解釋 喊住 口都震埋咁講
但講完 就明左
點解要同佢講咁多 佢睇法又有咩咁重要
慢慢 真正知道 當你仲介意果陣 你先係最唔開心果個
佢係無任何影響架
好好地活 做到完全唔再重視 介意佢
真正為自己 為你第時老公 仔女 etc
外國上學唔得係因為叫人出錢,人哋唔出都可以屌,你係大種乞衣?
童年影響人一生呢樣野係正確

但你之後果句就係滑坡謬誤既結果
個撚個都講到好似自己都係比痴線老母養大咁
正常家庭長大既根本唔明係咩一回事 亦都無資格judge樓主
供唔起就咪撚生啦
畀唔到仔女最好去發展潛能
就食屎啦

唔好講到個仔女有責任咁爬出嚟呢個世界
父母永遠最大責任
原生家庭attachment theory 權威型嗰啲嘢呀嘛?掉曬佢啦 淨係睇依家諗到咁複雜比佢只會日日拎嚟屌鳩自己老母,做朋友都驚
我以為你有咁嘅意思

因為樓主同好多人有
講真樓主老母根本唔係向錢睇,純粹係想個女可以日後過好啲嘅生活。我相信如果由細好食好住,就算家用俾多啲成世都唔會回到本
單講層樓都回唔到
藍屍港豬樓豬話袁爸爸、聽蕭生、升旗易得道係垃圾網台,屌佢老母聽咁多係痴線,講到咁都3千幾正評,更加唔好講佢屌佢老母唔俾錢佢外國讀書老奉咁

連登變哂,藍屍港豬都有成3千幾正評
仲有怨下都有問題?畢業之後可以改善還可以改善,讀嗰五年呢?樓主屌無錢去外國係好撚on9,但其他嘢有邊樣屌錯佢老母?
我講緊係樓豬老母由佢細個開始既教育同影響
係拋書包都拋好d求其講個operational conditioning啦
Attachment theory根本得5%係關樓豬事
我聽到你講乜
想佢過好d既生活呢樣我認同
但用錯方法
呢啲嘢可以係先天亦可以係後天
後天可以係 父母 朋輩 亦可以係自己

不過都係嗰句啦 屌老母固然可以
但要認知到自己身上嘅缺點
然後嘗試改變 咁先有轉機
你掟曬theory睇多幾本書又點,咪又係比佢日日開post屌老母?

呢啲使撚theory講咩,係呀好難改呀已經physically影響埋你個腦㗎喇,繼續日日屌老母啦
咁大個人大學揀科都可以俾老母迫到?揀科前唔識資料搜集護士依份工係點

我依家叫你食屎你真係走去食,唔通你可以屌我叫你去食咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞