過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
我完全同意。我同樓主係相反,老豆老母完全冇俾方向,屋企人冇人教我最好揀醫護工程社工之類,最後自己揀柒左揀social science,條路難行到仆街,出到嚟社會搵唔到食要補master洗底。仆佢個街,樓主老母係賤,但樓主整體嚟講未來30年都唔洗愁,一係留港住私樓,一係移民輕鬆走。單憑呢點,就應該多謝老母俾到生路你行啦
跟住又會怨都係父母對佢太好,乜都幫佢做晒,搞到自己乜都唔識做
總之就係父母嘅錯,自己係被逼無得揀
我只是個孩子
有冇諗過以你嘅實力 無你老母磅住真係會乞食 隨時比街外人水去做垃圾工
我而加先22歲 老實講我老母咩都係向錢看 甚至伏左我做工程反地盤
但係唔知你家境點 我老母就係因為呢種性格儲左一筆唔細既錢比我同呀哥 仲買左兩層樓 佢就黎60歲人明明有幾千萬現金身家都仲去做看更 雖然佢開口埋口都問我話要錢話好窮 但係佢問我攞既錢真係儲哂係銀行到 而佢晏就淨係食麵包 我真係好心痛
希望你媽媽都係咁
算啦,咪由佢四五十歲都講人地累到佢乜乜乜囉
agger
埋怨完就要行自己條路
大家聽完都係哦一聲
千幾個正評到最後都係靠你行自己第一步路
咁又點
講緊嘅就係唔使理老母發瘟直接搬
你如果冇呢啲父母算你好彩啦,呢種父母係由細已經一直控制著你,唔比你逆佢意,你估身在其中可以咁快開竅咩
咁BBA好廣嘅
HR都係bba啊ching
巴打講得好好
原先我都以為樓主係典型窮人家庭
睇睇下原來家底都唔算差
不過呢類老母係難頂
on9怨婦
垃圾。
Factos
所以就係囉,樓主真係應該要諗下出國係要幾撚多錢,用呢點怪老母真係on9
好奇一問
你jupas叫你阿媽幫你填㗎?
你唔填咁會點?

需要有幾勇武先反抗到老母嘅建議啊
笑撚死
咁你依家搵到錢咪讀多個學位睇下轉唔轉到行囉
原來唔會打工

其實你低能就出少陣聲

你搵唔到同儲唔到啫,唔好當個個好似你咁弱智

你無出個國就收聲啦,住宿同生活費都唔知
人哋袋錢落樓主袋,都俾你話難聽過粗口
我係你就諗辦法呃走你老母啲棺材本啦
唔想讀唔識入到U轉系?
唔想返通宵唔識去診所做RN?
怨怨怨,你老母係衰,你自己照單全收都係ON9
屈咗咁耐,拎菜刀未?
講話唔理容咩易
實際上係咪咁易做先
利申 我都鼓勵樓主咁做
讀完書出黎做嘢
繼續咁撚廢會被老母情緒勒索,建議收皮以後聽老母話算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞