過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
神科主要係醫科律師,無理由理科底揀律師,外國讀醫貴到仆街喎,何況如果想讀醫讀唔到,叫佢讀護士就好合情合理,唔通可以做醫生但唔做得護士咩?
佢老母聽袁爸爸、聽蕭生、升旗易得道佢都可以屌啦,唔俾老作誇大咩
明明講緊你d theory你又講返屌老豆老母做乜
呢個我地可以遲d再討論
護士仔想屌
嗰度係一堆講童年影響一生嘅心理學terms,唔係同一個theory嚟
點先叫有資格抱怨
至於周嗰件事個logic Apply到嘅位在於

如果人係全然受他人影響下嘅「產物」
無人需要為自己嘅行為負責
樓主自己都未做好就屌人

佢神科以外都唔知自己想點
除咗nursing就無其他科樓主接受到,而又人工唔錯?
的確樓主可能係俾人迫,但佢連資料都無搵好,連nursing以外有咩好選擇都講唔出,憑咩屌人幫佢做決定?

至於其他咩bba, science果啲,樓主都講明自己無咩特別鐘意嘅科,佢老母幫佢排走人工低嘅科有咩問題?
可唔可以講清楚少少
Sorry我太蠢
呢位巴打好恐怖,可以推論埋樓主想讀醫,仲用嚟做理據

佢有講過其他科喎,全部俾老母ban晒,點睇?又返返去樓主跟老母揀,仆街唔好喊?本來呢啲人生大事會同屋企人商量好正常,會聽佢哋講都好正常。而佢哋講嘅過程樓主有講過幾他科,全部俾人ban晒,再俾人日講夜講加群眾壓力叫佢揀nursing。咁佢就算唔係完全俾人逼,都應該係靠近俾人逼嗰邊多啲啦,有無錯?定你覺得仲可以歸類為傻更更聽老母講兩句就揀?
係冇道德規範既地方絕對係
返屋企整個炒飯先遲下再傾
咁你咪問樓豬想讀咩神科囉
逐個google都有,全部都係講屋企
我唔鍾意依啲,因為平常人用就會拎嚟製造一套所有性格都係屋企人造成嘅story
做人仆街就話自己係avoidant,屋企無愛,對自己差

Wtf
樓主未比人屌到爆post咪傾
有幾恐怖,乜神科有好多個咩

樓豬性格咁易俾人迫到咁多藉口真係讀護士最好,做其他行業到時又係怨同會出事
我養你
你講嘅嘢都啱嘅,樓主係未做好?我只係想反駁下未做好有無資格屌人。我最主要覺得樓主要改嘅地方係唔好怨無錢去外國讀書同埋無為自己諗深啲,但係咪代表佢無資格埋怨呢?
樓豬一開始就潛咗水,無得證實我諗法,你推斷吓除咗醫科外有咩神科係樓豬想讀而有興趣讀
*樓主係未做好。
點解佢有資格怨佢老母唔肯出錢俾佢外國讀?
第一次block人就俾咗你,講聲後會無期啦,頭先覆你幾次,你應該收到兩蚊夠用你張綠卡搭程車,當送你一程
都好順便,由0歲到廿幾三十都關老母事
樓主睇嚟唔知道好多工 8號波都要返工
人工仲要冇護士咁高
打返清楚,我認為樓主唔應該怨屋企無錢俾佢去外國讀,同埋係應該為自己諗多啲,但都唔代表佢無得怨老母用自己身份控制佢揀科乃至人生嘅路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞