過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
因為成班都係廢人
冇諗過解決問題
一齊屌樓主老母就係自己友
叫樓主解決問題就係廢老
我無推post 後期,可能係假膠黎

大佬有個傻仔咁柒,忍唔到手玩佢啫,難得有個on9仔玩
老母可能驚樓主自己都養唔掂要繼續食屋企,所以先點條明路俾佢行

一句冇得去外國讀書就冇諗過自己想點,而家又後悔
同樓主分享我best friend 真實例子
佢都係nursing畢業, 未至於好憎nursing
但佢真係極度熱愛日本文化, 加上佢阿媽對佢好差(冇乜學識又淨係講錢)
所以畢業頭幾年佢搏命儲錢,由公立轉去私家做就係為咗人工高d 儲錢快d
儲夠錢就即刻apply 日本嘅full time 日文 course,再辭埋nurse份工,byebye 佢阿媽條尾之後就咁一條友過咗去讀書
讀完之後喺日本搵到工,一直留咗喺日本到依家已經起碼4-5年

我睇住best friend 有幾辛苦儲錢,然後點樣一舖清袋過去日本,中間過程佢窮到我有暗中接濟佢
但同時見到佢係咗自己想做嘅事有幾努力,終於留低喺日本之後有幾開心

樓主你已經係成年人
唔好再俾自己搵到借口去賴其他人,你咁樣呢一世都唔會過得開心
與其賴人賴一世,不如俾自己離開comfort zone去做你想做嘅事
咁樣就算再pk 你都會開心過依家
樓主正垃圾
個傻仔係?
樓主而家應該好撚爽咁係度享受緊咁多人撐佢

之前果啲都仲要樓主係咁覆推 post 嘅

Nursing多八婆唔係講笑又教咗個出嚟
個女開始大,有少少主見
-> 老母冇專重,用權威壓倒個女既個人意志
-> 個女唔夠有主見,屈服
-> 條路上遇到困難,歸咎老母逼佢揀呢條路,有得著,歸功自己捱過黎

但係個女都係唔知,條路自己揀,仆街唔好喊,呢個道理

冇為自己做決定,唔知自己想點

下次人生決定,老母又插手,個女又loop 返前面

樓主,表面上係老母幫你揀
其實係你選擇聽老母講
揀得聽話,就預左要面對呢啲野
揀出走,就要犧牲其他野
無得怨
我屋企好control freak 同好撚窮
由細到大只會批評我 打我 要求好高
結果公開試比上不足 比下有餘
揀左乞食科

但都好好彩第一份工係dream job 不過人工好低
多數同事都master mphil phd但我又冇錢讀上去
所以決定轉行搵左幾年錢
供自己去外國讀master讀翻自己興趣
我諗你依家嘅人工儲幾年錢都做到

我以前都會成日怨 翻份唔鍾意嘅工翻到見社工
我屋企人都唔知仲覺得份工好好
但我知依個只係過程
我感恩有好多機會 有能力同健康做到想做嘅嘢
中間搬過岀黎獨居 轉過工

人生仲有好多可能性
雖然你依家好痛苦好多怨恨
但只要你有想改變嘅念頭
我相信可以做到
我有個朋友都係咁,唔通係同一人 ?😛😛

想同樓主講,其實做一份工,唔一定要做一世,nurse人工高可以快啲儲到錢做自己鍾意做嘅嘢
白癡仔

又要大人又唔貼圖,唔識連登規矩
gchi
正義迴廊?
其實你老母供唔到你去外國姐,咁本地科你自己揀咪得囉
同下下搵人比較就無謂啦,如果你識人揀頹科畢業後做份頹工,咁你係咪會多謝返你老母要你讀nursing
家家有本難念的經
同埋個個人唔同
好多時候堅持到自己既諗法唔係咁易
講得好,咁大個人 講到自己冇責任咁
你會唔會係第2 個周凱亮
有能力試吓搬出去住,相見好,同住難

隔D 距離,一個月見一次,可能你會覺得老母都唔係咁黑人憎

出黎做嘢,而加你自己可以話哂事,諗番以前都無乜用,諗下辦法點令自己開心D好過
見到屌老母無錢供樓豬外國讀已經知咩事之後叫佢讀護士更加啱喎
樓主真係賴曬你呀媽,同埋講真佢又唔算水左你,起碼簡左行有錢途既工,我讀乞食科讀又讀得辛苦又冇錢途,幾想個時有人叫我讀護士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞