過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
講得好好
雖然睇到樓主post 的確老母係想不斷控制你
問題你決定信老母嘅控制後
依家覺得唔好 仆街 就怨哂係老母嘅錯
身邊好多人 連登大把人
一樣都會比老母呃過揀科/出路/返工等
可能話讀護士最好呀 起薪三四萬呀
唔好做文員呀 起薪得一萬三千咋
問題係 針無兩頭利 掉返轉諗
你決定聽老母講 雖然好撚辛苦 事實正正就係賺到好多錢
如果你想是旦做文職 日日坐一半時間上連登 但月薪扣埋mpf交通家用食飯 仲剩幾多 你知我知 個單眼佬都知 咪就係得返幾千蚊你用
睇完
樓主本身都係仆街, 話個老母下下同佢講錢
其實佢自已咪一樣, 一講錢就反面
唔講其他
你到30頭再望下你所謂搵份唔錯工嘅同學係咩樣
銀行工最易見到 又辛苦又俾人炒
見到30歲不斷轉公司
思路唔清晰,恩怨唔分明,毫無主見,怨天尤人。

老奉供你去外國?

自己條路自己唔渣主意,你報大學果陣幾歲?小學直升大學?

你呢啲咁無主見,唔開心就賴人既垃圾,我係你老細一定炒9你
100萬都唔止
你無居民身份咩都貴
同意,大學揀科都已經係成年人,咁都有得賴。
我撐樓主呀
我覺得老母都真係最大責任
但樓豬大個讀大學果時係應該幫自己揸主意既
不過過左去再講都冇咩意思
如果真係有其他野想做而家咪轉去做
成世人流流長 唔算遲既
睇到呢個post 啲回覆我就知點解樓主會有呢啲老母
賺到錢讀多個degree 轉行
樓主你竟然講到完全自己無責任咁
做人做到咁辛苦,咪跳樓死撚左佢囉

你老母真係無鬧錯你,正一社會垃圾
負唔起責任嘅人讀商科做office工一定做唔到上去,樓主做返nursing其實幾啱佢
你啱
喺嗰五年期間,真係冇反抗嘅餘地?
如果俾你出到國,但又唔係讀專科,其實個分別又會有幾大?或者就係嗰幾年嘅自己
你應該純粹好憎你老母
咁8月之後出世個啲17歲選科係咪就可以賴
樓主已走佬
連登變哂,連藍屍海豬既post都至少有5千幾正評
https://lih.kg/3222225

開咗post想討論吓點解樓豬有5千幾正評
你d咁既廢人 讀咩會有出路
但好多人比like 佢
好怕呢d人成為社會主流價值觀
你用3萬人工標準當然難轉行
咁大個人仲以為係讀咩科嘅問題? 叻人讀乜 唔洗讀都發到達 Geek knowledge幫唔到你搵錢
全部發達國家都專出依類溫室廢柴啦 30歲巨嬰
商科要用腦要揀要承受選擇嘅未知後果,nursing諗點跟step就得
但留言基本上都屌樓主
叫你揀nursing冇錯喎
廢柴 你個死廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞