過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
絲打遲左反抗,但你終於識諗了,人生係你既,想點行就點行。雖然唔係叫你諗定條路之後要點行,但真係好抑鬱既話建議辭職。除非你comfort到自己,賺最快既錢搬走可以壓過你既不快
珍惜仲有老母比你推卸責任嘅時間
第時出到去做野
你呢啲閪性格唔仆街真係乜都得
咁要買把刀試試佢
樓豬老母上兒登
典型自己廢讀唔掂又怪個老母
你靚嘅相信揾個醫生嫁9咗去下半世唔擰洗做添呀
不過相信你唔係靚性格亦唔吸引
但係你搵到錢輕鬆50k以上

過多一兩年就會多謝阿媽逼你
搵咁多錢重要輪更啲錢多到唔知點駛
咁想咪自己做雞搵錢讀囉
如果我當初老母都肯逼我讀nursing 就好
好過讀完social science 訓左係度
你淨係揸住嗰啲credit已經報到好多醫療科master
又可以移民
你媽on9就梗架啦
你呢?你聽佢講都因為你自己本身無主見
當你17 8歲唔識諗俾老母水
你19 20歲year 2都有自己諗法喇掛?
再唔係22 3歲u grad,出嚟做野,咁辛苦咪唔好做護士囉
你將你而家份工做得有幾辛苦,怪晒落你老母到,自己責任推得一乾二淨
到時就話人水左自己去外國
啲朋友係香港讀專科出黎好揾到食
垃圾就只會識埋怨
出去外國讀書咁想揀咩科

個問題係你唔知自己想點而唔係老母想你點
但睇返你舊post你好似有少少精神問題
轉咩行呢d佢自己諗啦
轉行黎講讀咩科都難嫁啦
但似乎樓主連自己想做咩都無諗法
嗰陣除左好想去外國讀某科之外

即係咩科
原生家庭
窮人生仔正仆街
樓主好撚垃圾

仲好意思拎出嚟講
其實份份工都唔易做
起碼你依家有個護士牌 第時都唔洗乞食
職業發展都唔錯 移民都佔優
好多人讀埋d 乞食科想靠讀既野搵食都困難
當然你唔鐘意 覺得壓力大都可以選擇唔做
咁大個人啦 要識自己諗啦
你阿媽固然有錢 但你自己都要為人生負責
如果真係想轉行 你仲有機會同時間
你有能力講第時唔會養你老母都係因為佢叫你行呢條唔愁錢既路
你咁有料,咁想有獨立思想咁咪自己揀囉 仆街唔好喊啫,而家成功咗就賴老母搞到你咁辛苦
佢覺得工作性質辛苦姐
咁厭惡性工作係咁嫁啦 如果唔係點解人工咁高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞