過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
成熟啲啦咁大個人
搵咗一樣嘢賴就完成咗樓主目標啦
佢都係怕失敗之後負責任姐
明明自己都無方向,結果老母逼兩逼你就落搭,揀咗後悔淨係識賴老母,呢件事就算老母係控制狂,都應該反醒咗自己先啦,無主見又唔敢反抗,所以個人生咪俾人安排囉
其實你老母對science bba engine嘅意見都真係幾啱
你自己都識話,你「冇特別主見」,咁怪得邊個?你往後嘅人生咪就係要為你自己當年揀jupas時「冇特別主見」而負責囉
好彩我18歲就走左去做保安
領先樓主至少30年
咁如果你老母當初放任你讀Science 搵皮幾野又點睇?

利申: my Username
請學習為自己落嘅決定負責
揀咗聽阿媽話嗰個係你自己
遇左比人插
不過不見得你就對依件事係冇責任

第一,大部份人都去唔到外國讀書
無論你屋企有錢定無錢好,你係咁憎佢既點解又要靠佢D錢黎讀書?
子女要靠父母生活好正常,幾憎都好都無可奈何係你既年齡衣食住行要靠父母,冇人會怪你
但係去外國讀書並唔係必須品,而係你自己既希望
其實屋企人係唔需要負責

第二,你自己都有責任諗自己既後路
屋企供唔到你去外國讀書並唔係突然先知,一早都知都仲要寄望屋企?
既然知道外國讀書係冇可能,你又做咩唔諗自己既後路?
唔好講咩唔知讀咩好,你話自己中上分咁入HKU都應該冇問題
HKU大部份科都自由major,你鍾意既可以讀BA但double major CS都冇人會阻到你
自己既然係咁憎呀媽,咁唔鍾意佢既意見
做咩偏偏將自己既命運放係呀媽身上,你自己聽哂佢話讀nursing?

第三,都係個句,條路自己選擇
nursing讀得唔開心,係真係慘,因為真係辛苦
但係唔好忘記冇人迫你讀,係你自己冇好好plan,又要聽呀媽講
好大程度上係自己拎黎

唔好話我黑心有時候意識到自己既責任反而係令到件事可以鬆既位
將責任比哂其他人只會令到你更憎個個人
同埋你自己都搵唔返自己可以控制到既位黎改變返個情況
支持你畀少啲家用
唔易 但都唔係難都做唔到?
雖然字老母係好仆街,我都讚成你搬走唔好俾錢佢,但揀科果度我覺得唔關佢事禾,你都18歲啦,大不了揀返自己鍾意既科再騙佢話揀左護士入唔到囉
係因為佢只將自己嘅失敗歸咎係人地度
樓主幫nursing賣廣告?
冇受過教育嘅人啲思想真係異於常人
養女防老
一開頭咪L讀囉,依5年你自己都有份做成
工程好?讀完Hong u出嚟喺樓面曬攬住生銹鐵都係搵緊萬令兩萬蚊,你涼住冷氣有三皮嘢
結果聽埋老母啲垃圾分析
屌,懷疑篇野自己打
抱抱樓豬
濃你老母
當年我都被屋企人迫要讀醫療,都係同唒啲親戚講
一句呃佢人地學校唔收我又好 直接講無報到個科都好,咁重要嘅嘢點可以俾屋企人逼就決定
樓主真係好慘,你老母淨係當你係搵錢工具,完全無尊重過你,支持你搵到就搬走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞