過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
你老母係有問題
但你都唔好得去邊
你係有主見既人地點水你都水唔到
呢個係價值觀問題。對我嚟講,喺自己受影響嘅事上,屌人前提係至少要做好自己或者盡全力

舉個例子:
老師今次考試出卷特別難,你炒咗。如果係正常難度,以你程度可以合格。咁你當然可以屌個老師出份難卷搞到你炒,但我會怪自己攞到盡,溫書溫到啱啱夠就算

去返樓主個case,樓主俾老母影響而屌唔係無根據。但如果係我,會反省當時點解唔做多啲資料搜集,選科討論果時多啲理據在手,先去諗自己係咪真係俾人迫

如果佢提出人工唔錯自己又讀得嚟嘅科俾老母聽,仲係堅持nursing先叫做迫。因為可能樓主老母其實唔係迫,而只係要求行業穩定人工ok,但樓主無俾老母足夠嘅選擇
期待樓主為人父母再返嚟睇下呢個po
你老母亂咁分享你d成積係唔岩,但都唔係代表老奉要俾你外國讀書呀
其實有個護士牌大把工可以轉搵下啲醫療用品公司仲好搵過護士

不過樓主應該唔會咁做
多多藉口

你唔好同我講你仲做緊護士仲有你想外國讀書,老母唔供你,點解自己唔打工賺錢
Lm
逼乜春逼良為娼咩,以為自己要賣身葬父下海做雞
你無做錯!
利申:30歲仲問啊媽攞錢洗 職業兒子
我老母都叫我做護士
你只係父母眼中嘅掌上明珠咋,實際你只係溫室小花朵,你自己唔爭氣,怪得邊個老閪知你心意,順晒你意你依啲人真心無腦又唔捱得,老實講,唔好做醫護算喇,悲劇女主角,自己人生自己控制喇,仲話家用premium,發大達唔講老母知
養兒防老思想害咗幾多人?
事實香港BBA真係乞緊食喎
同埋真係讀嘅話
啲人都係喺外國補返個master/一路做嘢一路半工讀
依家做護士都仲叫可以移民
都要怪樓主自己弱智字裡行間嗰啲弱智天真思想出晒嚟你老母唔識野,你自己仲唔識野,受騙的被騙徒更混帳
你食屎喇唔屌你唔柒臭化,你老母閪最好送你去劍橋牛津,遲乜春兩年畢業我當你嗰年原成績jupas 都係一年,仲有一堆副學士、高級文憑俾你轉,接受自己平庸算尻數啦,你同「樓主」條臭化撚屌同等程度咋
你老母遲下同埋你洞房添
搬出去要錢,讀書打工又辛苦,屋企有工人你唔好呃殺我嘅努力,我自己都好辛苦,自己都好努力

可能係咁
識人dse 考得好好屋企人逼佢讀medic yr5 quit 咗自己再報第二科
之後點就唔係好關你事
純粹想講你唔會冇得揀
但係廿幾歲人你要開始明白你做每一樣野都有cost 有risk
你絕對有自由做你想做ge 事
前提係你搵到
同你承受得到所有後果
只可以講你依家仲可以去選擇做你想做嘅事
你依家移撚得民,走撚得到的,你改唔撚到你老母,你自己又唔爭氣,你怨乜春
你讀護士應該知道自己心理有d問題喎
get help
樓主依啲溫室小花朵,自己聽晒老母話,實際同自己老母份人相差無幾,只不過有個仲衰啲嘅墊底咪feel good啲,玩起情緒勒索應該拍得住樓主老母的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞