過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
咁你咁燥又做乜
你咪一樣乜資料都無
定你樓主本人?
OK, 咁你興趣係咩?
而家QUIT左佢去讀? 不如
好彩你老母識諗,如果唔係你呢啲垃圾應該係搵萬零蚊
希望樓主生個女第時同自己一撚樣
樓主依啲人都幾乞人憎
乜都推責任比人

你老母有無拎住把刀望住你Login Jupas逼你排同Confirm呀?

如果無你就收皮啦
大把錢又點關我撚事咩

唔夠智商反駁就講on9野,笑緊你on9 呀

屋企有錢都生咗你咁嘅on9,你老豆老母真係慘
你地再講樓主要jump架啦
普遍係點就唔知
但樓主肯定係呢啲
樓主有錢人嚟,好食好住,屋企仲有工人
或者咁講 其實你老母只係用錯方法愛你
睇你打嘅野 feel到你好嬲 都正常 我都有你類似嘅經歷 但無你成績咁好 家境無咁好 屋企人eq 低易怒要面
成日畀佢地人身攻擊 無理取鬧 講緊個ptsd 都仲喺到
個人好無自信
曾經嘅我都好似你咁嬲

因為家庭背景咁 將所有嘅期望都擺咗喺個初戀到
結果一個月到畀人飛咗 講緊都6年前嘅野
但有時都會諗起 果陣岩岩畀人飛 喊到癲
仲要畀朋友罵我好煩誇張

人慢慢大啦 明白到 好多野 自己真係控制唔到
過咗去嘅野 改變唔到
最重要係活在當下 唔好再畀其他人影響到你嘅人生
因為你嘅人生係你嘅

你讀nursing 唔代表你將來都要做護士
你可以做其他需要degree 嘅office 工
可以讀master轉其他科

我打咁大段野 唔係想教訓你
係我好心痛 好似見到以前嘅自己

話者咁講 如果你真係好憎你老母
惟一方法 就係離開一陣
大家冷靜諗下 畀啲空間大家
會對件事好啲
希望你可以睇得透
樓主依啲人 肯定以為自己拎住個頹廢Degree輕鬆入MT AO EO果種人 做幾年都有三四萬咁

一堆底層屍骸過左30歲分分鐘20k都未有

樓主可以選擇唔做護士
但其他人無得選擇做護士
其實你啊媽個所謂嘅垃圾分析都有文有路,nursing前景真係好過哂engine, science, bba,老師嗰方面當年都唔會有人估到依家個個移民,有返啲教席。

至於辛苦方面其實其他行業都有佢嘅辛苦位,雖然未必有nursing 咁辛苦,但人工同個工作量好多都唔成正比。

我記得當年我個中學老師話:「條路自己揀,xx唔好喊」,呢句需然幾有道理,但我到今時今日我都會屌9佢。原因係我當時排jupas 嘅時候佢叫我跟興趣排,而我當時入世未深,啲理科有幾高分就問佢science前景好唔好,佢就照跟個course information 同prospects 讀返俾我聽,仲加咗句「行行出狀元,一定唔會無工開先」,咁我就真係信咗佢揀咗science 科,而依家乞食緊。我點解咁信佢係因為個老師係生涯規劃主任,仲諗住佢好專業,點知一見啲學生畢業就求鳩其扔走你無手尾跟,自己就爽賺人工。

我上面個經歷係想同樓主講返其實你啊媽已經好好,我屋企人當年都無幫我分析,而我學校啲老師就點條死路俾我行

屌條女我有份屌咩 點解要幫佢點條生路?

佢十零歲仲可以有資格咁講
但去到廿幾歲係時候要為自己諗下前路
個老母幾咁霸權都改變唔到自己on9事實

覺得唔啱做又大壓力咪quit左佢轉行
過返自己想過既生活
一味係度發洩 除左傷自己神之外仲有乜幫助?
尿都係濃於水,啲情緒勒索廢話留返去支那論壇講啦

呢單好明顯係養兒防老,自己做唔到嘅事就強迫下一代幫佢完成。自己做唔到想做嘅嘢,就將期望轉嫁仔女,唔理仔女感受,問都唔問就當仔女係比卡超咁拎去同親戚威。打就比卡超打,光環就小智拎
講得出呢句說話睇得出你生活得好天真
建議快啲搬出嚟 然後一蚊家用都唔使比
咁就瀨野啦 年中唔少家庭因為呢句做錯好多決定
調返轉,engine想轉nursing here
Btw呢d冇咩好怨, 定係你prefer放養家庭咩都唔理反而更好? 如果有得揀直頭揀含金鎖匙啦
你老母揸住枝槍逼你?
上面都有好多人有反抗成功嘅例子
繼續洗腦自己好難好難咪一世囉

我好憎老豆逼我學琴
明明我想打波
搞到我好矮
係外國讀書時俾啲黑人恰我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞