過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
樓豬3千蚊家用當租金都嫌多,儲錢?
童年經歷既事足以影響一個人既一生
睇到佢埋怨屋企唔供佢去外國讀書已經覺得佢on9
仲懷疑緊佢想讀咩科香港無得讀啦
原來香港有!係佢唔夠分讀
嗰陣時老母日日叫我做銀行政府
我走咗去乞食
依家又轉返勁辛苦

Science 做lab,長期人工萬頭
識幾個轉曬行
Bba 唔好彩做audit做到34點
但重點係你係咁唔想嘅話,你唔係無得揀
我都比我老豆逼左去讀engine
但後來4年大學第一年我已經好頂唔順班傻閪
覺得再讀會同佢地一樣咁又柒又矇又毒 所以自己試左好多唔同嘅野
依加去左biomedical science做research
過得好開心
巴打你都要加油
人生應該係自己揸主意
想控制子女人生嘅父母真係唔係好識教子女
抹殺咗佢本身自己發展嘅可能性
連登正負皮真係笑話嚟

3千蚊家用當租金都嫌多,供佢外國讀書真係倒落海
珍 唔係點樣養兒防老
自己無責任嘅話周凱亮唔使坐啦
三千蚊一個月防到咩
講真,去到揀大學既歲數已經係成年人...
自己都應該有幾分責任的。

唔係話老母冇錯同抵幫,
係講緊一路將個恨放落人地度,
自己好難會解脫到...

諗下自己都有責任既時候,
可以睇返自己宜家可以為自己做到好啲既決定,
都係成長既一種,到最後有一日可能做到完全唔怪佢添。
因為就算你唔再理佢,同佢割裂,心底都係有呢樣野的。
原生家庭既影響就係咁深遠,更有機會傳落去俾下一代...

所以有啲野真係一體兩面,希望你有日可以睇得開,完全釋懷。
你有你道理,佢地都有佢地道理。

對與錯,睇你放係邊個位置啦

窮人生仔,9成生出嚟嘅仔仔女女一有錯敗,

都懶老豆老母,如果有錢,煩惱無9成
你d邏輯都唔錯
咩意思
係佢老豆老母影響佢
佢無任何selfconsciousness 無意志控制唔到
應該佢老豆老母坐
越睇越唔對路,睇埋留言就更加唔對路,留言的確屌既多,屌佢果個都千幾正評,但樓豬成3千幾正評,真係痴線,好多會員係笑話
樓主我撐你,處境少許類似。呢種老母難應付嘅位係除咗控制你之外,所有責任都有盡,令人好難選擇反面,所以去到揀科呢啲影響人生嘅時刻,亦都好難反抗。佢叫你讀nursing,你唔肯,佢就變得更強硬,拋一大堆廢話壓你,你再爭拗或者直接揀其他科就預咗反面,學業上壓力可能比現時細,但喺屋企嘅壓力一定會更大,但要同佢反面又唔夠膽,好似好不孝。

事實上呢種老母就係日撚日勒索你,有無巴打講講如果唔想反面點反抗,指教下點樣拎返自己個人生
大家覺得我呢個老母點?
https://lih.kg/2627921

睇埋依個post先
點解會有3000個正評
啲人有冇睇內文

唔畀佢出國都有得鬧,鬼唔知人人都想老豆係李嘉誠咩
中學就話畀老母控制,大學揀科佢都自己開宗明義無方向,明明憎老母又去問老母意見,自己去open day問老師師姐仲好啦,揀完又要怨
而家搵到錢其實大可以再去讀第2個degree/master轉行,咁得閒上連登不如改變自己
拎佢成績表去曬係唔尊重,但係都算小事,有必要記咁耐咩唔係考得差仲要

樓主要學識愛自己
所以一早就講要公開正負皮個list

可以判斷智商
老母係錯
但佢人生嘅失敗同不忿射曬落老母度就比老母更錯
樓主細都仲會哄下問佢問佢原生家庭童年經歷安慰下佢嘅,但大個人就免,無咁好耐性
不過都明點解咁多正評,因為樓豬係屌父母,好多人有理無理正評咗先
收皮啦 唔好以為講句中立說話
懶正面嘅嘅嘢可以轉佢老母嘅錯輕描淡寫

你唔好講到乜都上帝視角 事後孔明啦
啱啱放榜嘅十幾廿歲後生仔女
心智上邊有咁成熟呀?
有冇主見個人嘅性格
好大機會係自細被父母迫成

要佢做扯線公仔 做乜都唯命是從
完全冇哂閒暇去諗點實踐自己諗法

性格好多時唔係佢自己想
基因 家教環境下造成
加上佢家境唔畀佢外國讀書
以及佢親戚群體壓力
兼佢老母用錢去衡量一個人嘅價值時

已經令到樓主別無他選!

唔怨有乜問題?
依家樓主嘅缺定先係正確
正正就係一個反擊!

樓主最好去移民 唔使再做護士
你拎殺人去同樓豬既呻去比
我睇唔到兩者入面既關聯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞