過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
咁仲叫人睇咩撚嘢書鬼唔知好複雜,問題係irrelevant to 樓主,去返學術台
周街都係就代表我係權威型人士扣得差咗啲
一面屌人廢老一面撐周凱亮一面又屌鳩樓豬唔孝順
笑撚死
大學唔知揀咩科無去過open day?
護士移民好容易,一於去個新地方撇甩佢
佢依幾年畢業,即係中學時已經有唔少網上討論區,學校又有老師同學,大把人大把途徑可問,咁樣大學揀科老母係乜春權威呀屌你老母
但至少喺樓主個post,我睇唔到樓主有認真fight過。你話如果樓主喺大學fight左兩年、老母自殘威脅佢、啲三姑六婆社交網站唱衰佢、搞到樓主好辛苦、最後放棄自己理想都話。我相信如果係咁個post啲回覆都會好唔同。

但事實係以上冇發生過。樓主一遇到少少羣眾壓力,就選擇path of least resistance,跟人地想法做。以上所有「有機會」發生既野,都只係鳩估。我都可以話如果我去讀science,就會去第二個campus,就會有機會每日唔同時間出門,之後比車撞死。無限沙盆推演好易,可以自己呃自己話點解過往錯既決定唔關自己事、自己冇選擇,但咁樣做人一世都唔會有進步,永遠都唔會為自己負責,亦都唔會比到動力自己將來行自己想行既路。

結論,係樓主自己柒。
有好多可能位去改變

1. 揀科個下
2. 大學期間轉科
3. 畢左業唔做nursing (真係唔鍾意既咪搵返文職做又好,大學RA 做又好,唔係又想要高人工呀嘛?)

咁多個timepoint 都仲係話受控於家庭而改變唔到既話,咁又講得通咩?
小學都有升中talk and tour 教人點揀
所有朋友當年圍埋討論

真係嚇死我,話大學無得揀
同埋你叫我食我可以唔聽,的確係有選擇權喺我手,自己責任大返少少。但樓主嗰種case唔止係叫你食喎,係逼你食喎,係用自己身份、養育之恩、群眾壓力等等壓落嚟塞舊屎你食喎,件事都完全唔同啦師兄。走?選擇?點樣解決,指教下,我都好想知如果唔反面畢業前點解決
佢話佢識得揀科喎,只係佢老母唔肯出錢俾佢外國讀咋
你改變唔到人哋,只可以改變你自己,講對錯無撚用,唔想俾人水到跳樓就自己負返人生大事選擇嘅責任,呢個先係唯一自救嘅方法

同埋首先要明白,無論人哋點講,最終都係你自己做緊選擇,係你選擇咗信人講嘅嘢去照做,有咩事受嗰個都係你,點賴都無用
依家即刻apply bank audit 都嚟得切呀
講緊睇專業article唔係睇書
而家d書水份幾多係人都知

同埋我最開頭講既係童年經歷會影響人一生
你就話subconsciousness
周街都係呢d成日呻既女仔就代表樓豬都係同一類人
扣得差左少少
無用嘅點解仲要睇我又唔係好似樓主想去追夢
我一直話係想去外國讀書
一句冇錢供唔起就限制左我嘅出路係咁先
分數中上唔算 top,只能夠揀神科以外嘅科目
嗰陣除左好想去外國讀某科之外,未有其他科特別想讀

樓豬心頭高又唔肯付出成績又唔夠好就講到俾老母迫
唔好意思我㩒咗樓主以前啲Post睇
仲要同老母住
講到尾自己都係無能力搬
大把人13,4歲都已經識得搞嘢,竟然有人講得出大學揀科係會俾老母迫
Bba 條路佢轉到呀萬尾起步人工cut半
好彩佢係女,如果係仔咁既性格得萬頭,見工果時實嚇親hr
咁想問你點識attachment theory同權威型呢d term的
小弟愚見唔會覺得你天生就識
你一定好大怨氣先會打咁大篇野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞