過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
完全明白
我老母都係同一類人
將自己覺得好嘅嘢強行迫我去做
細個連書包同返學鞋都唔比我自己揀
甚至係一個筆袋
明明玊桂狗同布甸狗係同款同價錢
都會因為佢鐘意黃色多啲而迫我揀布甸狗
去到中三開始 我就學識反抗唔再聽佢講
佢就開始情緒勒索我
話自己幾撚錫我 話我要咩都買俾我
又話我激到佢有情緒病又甩頭髮
事實上我只不過係自己用利是錢買咗個自己想要嘅書包用
而唔用佢買俾我嗰個返學會比人笑嘅書包
我由嗰陣時開始就同佢冷戰
直到夠16歲就搵pt返工自己賺零用錢
一蚊都冇再問佢攞過
最後我揀咗自己想讀嘅科
亦都搵到自己滿意嘅工
拍拖結婚搬咗出去住之後我同佢嘅關係先開始緩和

樓主你同我最大嘅分別就係我選擇咗堅持自己
坦白講由中五就開始靠自己係好撚辛苦
但我知道呢個係唯一可以擺脫佢控制嘅辦法
只要金錢上冇靠屋企佢哋根本冇聲出
所以到今日我三張嘢都係一蚊家用都冇比過
將來亦都唔會比
讀完咁耐書我老母都仲水緊我去讀nursing
然後我都係一句答「無興趣」完左個話題
講真啊⋯⋯去到大學都唔諗下出路其實樓主都有問題
唔通佢老母會水到佢50歲咩?
樓主篇文, 如果講明好想讀science但老母壓力棄左
咁都值得尊重
但明明佢都唔知自己想讀乜
又唔講出國想讀個科係咩
當係維也納讀音樂好未, 係香港都將就讀演藝ok者
擺明唔夠分讀神科又眼角高又冇plan b, 想點者
咩都老母渣fit 自己唔敢決定
而家先黎怨

樓主
本來樓主睇完我講嘅嘢好快會做,但睇完你哋班廢柒嘅垃圾言論就會心緒不寧,要遲多少少先做
「到揀科,我一直話係想去外國讀書
一句冇錢供唔起就限制左我嘅出路係咁先」

黐撚線樓主呢個都有得埋怨
絲打呢d咪正確思想囉
respect
人哋講唔講關我柒事?你問我高見吖嘛,我咪話你知我高見係乜囉死柒頭,戇柒柒死傻西
還掂都係
一不做二不休
移民過澳洲執多幾年屎
入完藉,理都唔洗理佢啦
少少野網上面三唔識七既人講野都介意成咁既
抵佢個人俾老母控制
真係本人
醫護咁高人工 幾好丫
又穩定又有保障
過多十年你就會多謝老母迫你揀護士
//連登仔自己做得到先再教人點點點,做唔到就收撚埋塊臭包皮//

你自己講架喎
咩科畢業好少事姐,如果你真係有想做嘅嘢,又好憎做護士咪放棄,唔係世界末日
其實係
興趣同讀書係兩件事
所以中四揀科其實係第一步你要諗依樣野
上到大學就要決定好
為咗網上三唔識七嘅人同自己人生鬥氣
報jupas要媽咪簽名先揀得科咩
幾時開始,畀錢供去外國讀書係應份?
屋企冇錢,係你投胎差,你一早就知唔係第一日。
咁你冇依個福份,你唯有靠自己讀書。
你問吓自己,係原生家庭所擁有/付出畀你嘅資源裡面,你依家做到護士係咪已經係接近最好嘅結果。
係嘅你仲埋怨啲乜?
你係叻嘅 自然就有岀路 怨撚夠末
樓主睇唔到架
真呀 樓主可以選擇繼續扮演一個受害者角色 或者 選擇呢刻開始承擔自己人生嘅所有責任
連登咁柒廢因為有你呢亭廢柒,永遠話人係樓主係事主係打手係乜係物,我喺連登周圍屌廢柒,俾人話過好多嘢添,又話我狗仔隊又話我死港女,有條廢柒仲話我係黎明添呀死傻柒
你有決心重係可以去做自己想做嘅野
人生重好長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞