過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
千錯萬錯,都係人地既錯
樓主好可憐
其實佢老母要佢做護士呢個決定係啱既

不過口吻同行為上係好令人討厭
你講就容易,中學生點會知果科咩情況,其實中學嘅生涯規劃有好大責任
成個post都檢討受害者
睇怕樓豬同樓豬老母都係正宗連登仔
一個就乜都係社會嘅錯 自己冇錯
一個就自己唔識扮磚家鳩up
你確定呢啲係風涼話?
完全睇唔到樓豬付出過啲咩
以為係靠自己努力考到好成績但讀唔到想讀既科
原來都唔係考得好好
到今日仲係開緊post埋怨
好過我老豆老母咩都唔識咩意見都比唔到我
大學揀科又揀左乞食科 出到黎做野又唔係做番相關嘅野
樓主都幾廢
成年前又話搬出去, 依家都好似隻龜咁縮係度

你老豆呢
多謝你老母啦,你老母分析得非常正確,
梗係做護士。打風返工有風糧,人地醫生都冇

小妹睇完樓主以前既post有少少想轉肽
其實就算係DSE上,讀到中六已經17歲,讀到大學已經21/22 歲,咁都唔識諗之後條路點行?

同埋佢老母推佢讀nursing係無錯,如果佢老母當日無提點佢,叫佢讀乞食科,咪又係屌自己老母

我淨係知樓主唔感恩,一味就係埋怨
Science 當然冇出路冇前途
BBA 又供過於求
Engine 又人工低
做老師又難搵教席乜乜柒柒

你老母講既都係事實黎
你啲朋友風生水起 可能本身好smart讀乜都無所謂
大把人讀完咪又係搵15 25k

大把人讀個濕鳩degree去做sales (唔一定零售)都可以搵好多錢架
你有nursing degree拎完個牌都可以做架

全民造星個curry做醫生都quit黎追夢啦
最緊要你唔跟你老母嗰套
你真係知你想做啲乜
你有牌起碼追完柒左返去做護士餓你唔死

返工邊個唔辛苦?
做sales比啲西客屌到喊帶老母返工都係咁啦
唔鐘意又冇guts出聲
有其母必有其子
成日都話老母水佢大佬而家咩年代資訊咁透明
自己唔睇下先架咩 其實十個有九個老母都係咩都唔知咩都係聽三姑六婆講架啦….. 唔洗講到自己咁不幸

不過撐樓主唔養老母,靠自己啦 你都識講人生係你自己 final decision始終係你做 怪人冇意思架
屌你老母,屌埋我老母
岩讀左咁耐bba, big4 都寫明其他學科人士都可申請,反而我宜家想讀護士,樓主阿媽真好
我朋友做地盤to,一個做電(接線)都搵好多
仲有無錢的確係供唔到你去外國喎,一係你做幾年護士儲錢再出去深造
「屋企有工人」就知
原來樓主應該係小康家庭長大
俾人照顧開
叫佢照顧返人一定係吃力d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞