過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
你都抵死㗎喇 對依啲19嘢有興趣
你智撚障先睇唔出個相似度,根本就一鳩樣,中國人老母就係共產黨嘅縮影,你反對就係異見人士,繼續反對就係港獨,你叫人又傾又砌,咪就係四方閪咁囉柒頭!你唔撚明,因為你好命,就好似鬼佬唔會明支那政府一樣咁天真。無知仲咁大聲,正一死戇鳩
一切都可以係結果論 如果當初讀BBA都可能15k文員仔
讀工程 日日鬧有返工無放工悔終生
做老師又會話大壓力
行行都有難處架 係你依家過得唔好先咁諗
同埋成堆人講搬出去
我幾肯定樓主老母case會玩唱通街+情緒勒索 話佢又唔識感恩又唔識知足 跟住再講人哋仔女點點點 你咁樣係垃圾blah blah blah
應該有唔少人同樓主差唔多咁

我老豆老母係貧窮限制思想 想法好撚outdated 又要比意見我
但我份人就比較有主見,冇聽過佢地所謂意見(乜鳩揀咩科有鐵飯碗乜乜乜)通常一句收佢地皮

我係好感激老豆老母既教育之恩,但窮人/冇接受過教育/唔識教 唔好生bb 係真
啲人講到retake/轉科當食生菜咁易
希望啲𡃁仔𡃁妹唔好咁易信連登

雖然樓主而家有啲積蓄絕對有能力讀過,
但我身邊有朋友FT番工+ PT番學想轉行,
同佢食飯見佢精神差到變咗另一個人咁
輕鬆進修轉行講就易
如果唔係樓主老母當年冇錢俾佢出國,
可能樓主唔洗限係香港做啲唔啱佢嘅行業

利申支持樓主quit做自己想做嘅
英文好咪試下報MT
你都on撚9
邊啲有得自己控制、邊啲係環境因素唔識分?
BBA係啲無知非三大連登仔先會話乞食 根本搵錢科
咁佢自己冇勇氣咪一世俾人控制囉,冇得好怨,人生係自己嘅,自己唔去改變怪邊個
讀書唔成供佢出國讀之後俾黑人蝦唔識反抗
返工份份做唔長
溝到女就中出即飛人
成30歲都仲有得食屋企
然後將自己學業事業感情失敗賴返落老母小學俾佢學琴度
都未算癲

最癲係竟然有人buy覺得佢父母一定係做咗閪嘢抵死
18歲入大學仲賴
你堅持入某個科唔理佢
入咗之後
唔通你老母會斬你呀??
啲人坐喺電腦前面用鍵盤笑人就叻
真人出到黎都係頭耷耷柒菇碌
你都幾搞笑喎,父母供你去外國讀書係天經地義?無錢就係無錢既啦?唔通去搶去偷?到時你又會話佢死蠢無叫過佢咁做。無錢還時,你又會賴數話:我都無叫你去無。
好喇,讀咩科,你乜都聽哂父母話?你自己唔識揸主意?咁大個人考埋公開試,好心用個腦分析下啦,仲係到怪呢個,賴果個。父母只係用佢既知識去判斷佢地認為啱既野,大佬無人叫你聽哂架。你自己搞唔掂,唔好怪哂人地到,試下為自己行為負責啦,唔好做件垃圾。
想當年老豆老母叫我讀航空工程 讀咗我條路真係從此不一樣 人生已完
睇個標題已經知係女人開post

btw你唔讀護士自己會想點行
如果呢刻你都無諗法
你呢篇野都只係一堆推卸責任既廢話
樓主屋企有工人添啊
咁樣同一個由細到大被人情緒勒索仲要長期洗腦既人講野真係難聽過粗口
又9up
大把人fg 60k 長做長有 唔驚比人炒
now what
乜嘢人都有嘅

我個陣有個同學半工讀之餘仲要俾幾千家用,學費又自己借錢還個陣先覺得原來自己已經唔算辛苦
讀bba救全家
你顧自己咪得囉,搵到錢自己搬出黎住唔使理佢
幾年內50k輕輕鬆鬆咁
撚有勇氣搬咩
怨氣就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞