過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6764 Like 598 Dislike
最短4年,最耐嗰個8年,屋企幫少啲就2年幾

人各有志,唔係每個人都想去台灣
絲打出post 好多關心
如果巴打出post
應該比人笑垃圾 廢 自己唔識反抗點點點
如果我有個老母逼我讀nursing 都幾好
唔係好似依家咁讀bba 乞食
nursing 咁高人工仲想點
我n展人工低但日日R袋
你呀媽十足十連登仔咁
亂咁水人去讀醫療科
我覺得好難咁用上帝視覺去怪樓主
樓主似係由細到大咩都被阿媽操控
攪到就算去到讀大學個年紀都唔識反抗去為自己voice out
佢當你係工具
你都唔洗當佢係老母
親子關係係雙向的
唔係做個行點知醫護啲更係點排,乜鳩叫PAN 咩,咁都有得話
同埋老花睇細字係真係會好辛苦架
有啲似我老母
唔知係咪經歷過文革既老母都係咁
屌我老母,點解唔full pay幾層樓等我收租唔駛做,垃圾老母,就算我搵到錢都唔會同你講,家用繼續 basic minimum,食屎啦八婆

垃圾樓主諗住喺連登屌老母一定個個支持,笑死
做我女朋友 養埋你
利申工程狗 搵得少過你
老實講我撐樓主
老母本身就係一個權威性既角色
仲要加埋識耍手段迫人就範
根本對於一個十靚歲岩岩畢業既人黎講冇咩反對空間
你可以屌返樓主year 1唔轉科
但係轉科幾撚難你估樓主唔知?
重考上u 一野就係遲兩年畢業,樓主有空間揀咩?

都係果句,老母係一個有權力既角色
可以選擇講一句「你揀咩都得,老母實支持你」
可以選擇強烈支持呀女揀護士付以理據
但係如果Google多幾下都懶,字都唔肯睇多隻
護士究竟係點既一份工,咩都唔知唔理
所以資訊從三姑六婆得返黎
仲要玩手段玩靠群眾壓力迫呀女揀護士
而個選擇又真係唔岩呀女既
唔好意思,呢個老母真係最大責任
搵到錢就會開心
佢話同學讀其他科出路都OK,我估佢可能會講冇老母逼佢就會同啲同學差唔多掛
咁辛苦你咪唔好做護士囉
真係得護士又要屌又要返工
你無專業技能 唔執屎執尿返shift 邊值呢個人工
一家唔知一家事,你哋老母唔仆街我恭喜你,坐喺度講風涼話最撚輕鬆,你咁撚叻唔走去勸林鄭?個撚個都有偈傾咩戇撚鳩鳩
其實你又唔好咁 你自己唔做決定 人哋幫你決定你就唔好怨 怨就應該要怨自己 u are the captain of your life bro
好奇一問最後你撈成點
樓主老母其實無水佢
窮柒做護士起碼餓你唔死
要買樓要生仔都唔成問題
要怪就怪樓主老母窮人生仔正仆街
大家覺得我呢個老母點?
https://lih.kg/2627921

咁都叫窮人生仔
你老母都係為你好啫
好好順佢
佢老母仆街都改變唔到樓主傻鳩呢個事實
自己既人生自己冇責任去負責
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞