過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
呢家幾大呀絲打 不如試下過去加拿大街steam b 再讀書
大家覺得我呢個老母點?
https://lih.kg/2627921

原來樓主一年前fg搵工個陣已經怨過同一樣野
做左一年全職仲怨緊
睇字都大約估到佢係邊一類啦
巴打get錯我重點
成篇文內容大意就係佢覺得自己人生嘅失敗係完全因為老母造成,有興趣可以重睇篇文
無話唔比佢怨,家庭因素有大嘅影響係人都知

而我嘅重點係佢咩都賴落人度
對自己嘅人生無做過任何嘅爭取,仲要講到自己好慘好慘,呢樣先係最令人想要屌柒佢嘅地方
碎屍師
揀護士無錯既
不過你有西做工程都唔會太差
有棍就就唔好做工程
無主見怪邊個,咪而家Quit 囉
你又岩喎 最後一句 好有建設性的comment, like!
有錢都生你呢種傻仔,都係9up 自己有錢

唔好再幻想自己有錢,你中cancer 應該係你老母做雞老豆做鴨

放心智商夠笑你都有突

乖啦,聽日去庇護工場入袋,早啲訓
咁樓主有咩係有興趣
都幾想知
雖然你呀媽係咁逼你讀nursing 都係佢太自私,但佢其實都唔係奉旨供你去外國讀書去外國讀個degree既錢加生活費夠係香港俾首期買多層樓,唔係個個有能力架,就算佢真係有錢供,但都唔係老奉俾錢你去外國讀

你真係想去外國進修既就出黎自己搵錢再去外國讀書順便移民,咁你又可以去外國讀書之餘又唔洗再見你呀媽
支持你
好多父母真係冇腦
思想保守又on9
我地哩一代唔需要延續佢地嘅垃圾價值觀

雖然依家返唔到轉頭
但係之後一定要put urself first
加油
屌你老母死廢老 點解要假設咗之後個幾年係過得開心先? 因為nursing 人工好撚高? 點撚解要之後回望過去 你都on99 我係樓主 我情願揀一樣自己食撚哂屎嘅科 讀得好撚開心 成條人生都係自己揀 你條仆街冇俾人逼過唔好係到扮清高
樓豬其實好好彩,如果早幾年出世想讀都難入到仆街
Loser
如果個人立場、意志係堅定既話,脫唔離家庭關係都冇所謂,相反,你本身個人廢,就算脫離關係都會被身邊既事、朋友影響,最終都有所埋怨
既然樓主都講到咁,搵好地方搬跟住突然執走自己d嘢,留低封信控訴跟住割斷聯絡囉。大不了辭埋份工等佢去醫院都搵你唔到。
你老母係仆街
不過你冇自己plan B嘅?預咗自己實入到神科?
樓主係女 讀工程應該到到都搶住請
你講到你老母咁撚on9
但到依一刻你都仲聽緊佢話
你無責任?
係到取暖?
屌你老母搬啦,少少野都做唔到
有啲人係咁,唔想負責任就怨哂落人到,依種人自己都一定唔會開心,永遠就係得仇恨,覺得自己係悲劇主角

樓主第一步要做嘅係認清自己嘅責任其實更大。去外國讀書筆錢唔細,依個唔係老奉嘅,佢明知屋企冇咁嘅錢,就要諗好想有咩出路,但樓主根本自己都諗唔到,佢老母俾嘅意見其實都好合理,口口聲聲話被逼,其實又有邊個逼到。自己都俾人渣主意,事後先嚟唔妥。唔通讀乞食科嗰個最後乞食,你就多謝老母;咁啱讀乞食科個fd有好工,你就怪老母咩。認清依個就係你當年唔成熟造成嘅後果,唔好下下怨天尤人,自己內心都會好過啲
即係咩工 見你19年出post話想辭職又剩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞