過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
唔係知與唔知問題
係應該自己決定自己嘅路同埋對自己負責

就算後悔 都係話「我」當初揀錯
而唔係「我老母」揀錯

可以怪自己少不更事 信錯人 唔夠堅持
但唔可以話唔關自己事

願意面對過去嘅失敗 將來先有進步成功嘅機會

=== ===
btw 唔知現今係點
但我年代嘅學生做選科準備
係必定會主動搜羅晒相關資料

搵讀緊相關科目同埋投身工作嘅前輩取經
有啲偏門科目難搵到人問或者路途崎嶇
就要自己決定願唔願意冒險

根據個人性格 專長 偏好 目標 背景 等等去決定
師長意見同選科策略係重要參考
同輩間亦會不停互相討論
但最終決定嘅都係自己
小妹細個係長期餓撚住個肚
缺乏營養宜家O形腳
樓主窮撚老母養女防老成功
你追曬佢本身其他post 就會知道係佢既問題
點都係全個世界既錯,自己冇問題
事關樓主本身都唔太想讀護士,咁就算再讀醫療佢都未必會開心
呢句講得好
我自己支持佢媽個想法
唔係個女冇主見阿媽點會插手丫
佢唔窮的
有工人遮遮同埋自己房
睇呢到好似睇緊正義迴廊

老母就好似張顯宗, 入硬罪

樓主係唐文奇, 入佢又唔係, 唔入佢又唔係
明明自己廢

佢老母唔俾意見佢,佢可能餓撚死咗
我都想有個老母逼我做醫生, 唔使我揀錯科做IT狗
樓主係周凱亮?
樓豬諗住取暖點知俾人屌到屎忽爛
仲有一條支線:
老母當年放任我亂揀科,又唔比建議,搞到而家乞食
仲好意思問我要家用,叫我出去做野
食屎啦八婆

講真 個格鐘意賴人,乜都有得賴
唔係一句老母唔聽
就可以當自己完全冇責任
正正因為你盲從、膚淺
先會將不負責任視為理所當然
無視咗自己的人生都有責任
乜都淨係諉過於人
將黑白對錯完全二元對立
覺得所有嘢都係人哋嘅錯,正正係冇同理心嘅表現
為你好咋,讀science engine讀唔黎,bba同教育都1,2萬左右
你人生仲有好長 希望你可以搵到自己真心中意嘅嘢去做 仲快啲脫離你老母嘅控制
入黎前睇到5千幾正評仲以為佢老母迫佢做雞

唔供你去外國讀但係讀nursing 學費係咪佢比?
阿媽唔肯出錢, 唔識自己儲錢搵錢讀?
好難想像打呢篇野既人係成年人, 頂多似中學生
未經他人苦,莫勸他人善
睇段字都唔覺樓主有咩主見
佢老母話乜就話乜
結果我身邊啲讀 BBA 讀 engine 讀 edu 嘅同學畢左個個都搵到份唔錯嘅工
而我嗰五年大學就根本唔知自己喺度做緊乜同差啲讀到抑鬱

依段又係純埋怨,唔通人地會搵唔到工咩,而且大把人BBA engine做幾年都搵唔到三萬
我都一路睇一路覺得另一個周凱亮誕生緊
不嬲㗎啦 乜你有權揀唔岀世?
有得揀我不知幾想縮返落老母嗰閪到
你呀媽真係垃圾來
唔好再聯繫啦
條路自己揀,仆街唔好喊
一齊生活左咁多年 你都唔知你阿媽係咁ON9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞