過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
自己Weak就話老豆老母迫佢,唔尊重
樓主正垃圾,中學畢業18歲成年㗎啦,唔係老母講咩就做咩,咩叫對自己負責都唔知,廢柴
見到頭一句已經唔使睇 樓主老母係養兒防老 但係佢無得去外國讀書就開始嫌棄老母 所以話唔好上咁多連登 依道d價值觀真係扭曲哂 上面仲有人話窮人唔好生仔 痴撚線
唔好話你媽啦 佢知道很傷心的 你應該同佢反映討論
傻閪樓主
無主見又怨人地既建議
講真你係要揀自己想讀既你老母識幫你轉jupas choice ?
咁大個人講到自己冇權選擇自己條路咁
仲以為hku太空人潮文
你果陣on99無主見 就唔好賴老母啦
擺明係衰自己當年冇做好生涯規劃
唔係你老母 以你嘅智力而家揸緊兜
佢讀完做緊啦
護士轉行可以轉咩?
唔揀nursing唔俾你返屋企?
中學畢業成年人都冇主見冇自己諗法?
咁其實你想讀咩科?
補充多句
可能你都好唔gur點解DSE個分會低過自己想像
但殘酷既事實係,你就係得咁多
唔否認運氣都好重要,但係有實力既人,運氣既成份會相對變少左
正如有好多人話中文靠運氣,但係有人靠實力,年年中文都可以考5**
你唔係既話,就認命你運氣可能冇咁好之外,你既dse能力就真係只係咁

係慘架啦,但係個個人都同你一樣得一次機會
唔好覺得自己真係懷材不遇...真係點點點
係難聽架啦,不過大把有錢人考得差過你,可以去外國讀你想讀既科
但依d係自己控制唔到
你要學識既係自己要識搵邊d位係自己控制到,自己要負責
除左怨人之外
傻閪樓主做過d乜鳩去達到自己目標呀?
見到d留言我就放心啦
樓豬圍爐失敗
成篇文睇你都冇主見,冇主見就係會比人堆黎堆去
係咁有骨氣咪唔柒讀大學囉
唔讀會死?
唔敢反對嘅廢柴永遠有一大堆道理
比人水完 仲讀曬五年
I know that feel我老母同樓主老母一鳩樣
我人生最岩嘅決定係搬出嚟住再無見過我老母
當要求任何野時先諗下自己有無資格去得到,同埋你願意付出幾多去換返來

冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成
會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人
最衰都係樓主老母水鳩咗樓主讀五年護士
人生畀佢打亂哂
點追都追唔到

然後聽日繼續準時返工準時埋怨
讀science就真係食食地屎啦
冇主見得黎將D責任推哂比人
得罪講依D性格同態度都注定佢依刻既人生路係咁
都可以儲錢再去外國再讀書去轉行,革sir 都轉咗去做財演,唔講仲要成一世人要打死一分工

講佢當年可以quit 去搵錢供自己出國
呢啲老母一定會同佢斷六親
真,講緊去外國讀書 其實都唔少嘢咁都有得怨老母限制咗佢

不如怨埋老母無供佢讀國際學校,細個無俾佢學鋼琴啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞