過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
到實習先驚嘆原來返 shift 係咁返
到出黎返工先好驚訝咁問,下你打風做咩返工?
咩叫輪更咩叫 PAN 唔知
打8號波要返工唔知
辛苦嗰個又唔係佢
吹完水唔駛本又唔駛負責任
真係無知到一個極點

我覺得呢樣野先最撚激鳩氣
老一輩成日覺得自己諗既就岩哂
到現實同ff有落差果陣就扮哂死狗咁
再話唔關佢地事

同埋有時諗d野根本脫鳩哂節點極都唔撚明
詐訓既人比爛訓既人更討厭
無知是最可怕
都係嗰句,窮人生仔正仆街
問仔女攞家用正仆街
真,佢老母至少點佢一條全世界都揾到的路
我覺得算係有遠見
人手pin
其實無錢俾你去外國有乜問題

咁閪叻唔拎獎學金
出世咁耐唔知自己屋企未有錢到供你外國讀
所以咪證明佢老母叫佢讀護士真係無錯,以佢性格依份工真係最穩陣
點還點 迫還迫 兩回事黎
我唔會怪樓豬因為根本唔知佢細個既經歷係點
咪女人心態
人哋對自己好就老奉

自己乜閪都唔洗付出
見到樓豬話屋企無錢供外國讀書同逼讀nursing,仲心諗都18歲人有得逼架咩?樓豬推曬責任比老母都顯得好唔識諗。
好彩原來唔係我一個咁諗幾驚我咁講其他人會覺得我唔體諒樓豬有個情緒勒索老母,
佢老母唔差喎,香港有得讀點解外國讀,何況睇樓豬咁既性格讀護士最好,無乜主見大志有個專業點都餓唔死
講得岩,讀完乞食科出黎真係好難翻身
大家覺得我呢個老母點?
https://lih.kg/2627921

睇完實罵樓豬
細個發生咩事大曬咩依家大㗎嘛
不如樓豬講下自己本身最初心想讀咩科
我唔明點解樓豬咁多正評
真係咁想你做護士人工唔低
儲返啲錢咪走去搵自己興趣囉
似係醫生或律師
開圍爐post都比人圍屌
你都係夠鐘去幫人執屎啦死臭閪
我都覺得樓主冇乜問題
有啲人細細個已經比屋企人情緒勒索
揀科果下真係未必可以自主決定到

樓主應該係讀完大學見識多咗發現自己人生本身可以有更多可能性
抱下怨在所難免
佢依家發現到已經係好事
仲有時間作出改變
點解會有3千幾正評係咪好多人tldr就亂正評
仲俾緊家用就收皮啦
一係就賴皮話爭住先,儲一年錢搬走由佢死,再唔係霸氣啲講一蚊家用都冇趕我走囉笨,你連女都冇埋,住公屋嘅冇得趕走你添
今時今日仲講家用嗰啲真係正死仆街,仔女你生得出就要養啦,講到18歲之後就冇責任,咁你死咗唔好怨冇人送終
睇完
樓豬老母典型投資者心態
同埋覺得比錢就等於一切

其實童年黎講父母同細路既bonding係大於一切
呢樣野取決到以後個細路點發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞