過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
支持樓主
根本minimum都唔撚駛比
係佢選擇扑嘢生你出嚟
你冇得選擇出唔出世
真 篇文我淨係見到個怨婦 自己垃圾憑咩一定要個老母供你去外國讀書
我屋企唔好,係入到大學發現入到大學嘅同學好多都唔窮得去邊,有錢人都會係香港讀大學
咁咪繼續賴囉
繼續賴落去自己唔改變個結局都係一樣
呢個真係事實wor
都係 慣左飯來張口
根本係樓主先入為主,覺得老母控制慾強,所以咩都係錯
睇落你阿媽由細到大都照顧得你幾好
仲要有自己一間房
已經好過好多人
同埋感覺上你阿媽都自豪有你呢個女
不過就一直覺得你細個
又耳仔軟冇主見
佢咪覺得要幫你安排哂所有野佢先放心
唯一方法擺脫佢就係反抗佢
預咗佢有好多說話要講
但一日唔識say no
一日佢都唔會變
其實佢老母識諗過樓豬好多
真呀
咁佢哋選擇要生仔 就梗係要付出
我冇得揀 點解要調轉頭養返佢哋
你咁激動係咪你同樓主一撚樣唔敢反抗
支持
其實呢啲control freak父母冇幫過仔女建立自我,仔女成世都係聽指令做野,同時冇機會去學識負責任,繼而有人格問題。

老母有問題係一回事,自己衰on9係另一回事。
如果樓主真係咁乖乖女,真心贊同自己老母,照足佢吩咐咁做而搞到生活唔如意,尚且值得可憐。
實際上樓主只係唔鍾意而家份工,就將所有責任推晒俾老母。

揀大學讀咩科嗰時都接近成年,俾班不學無術嘅三姑六婆圍住9up就屈服,即係佢本人當年都冇乜原則同方向。
當然,呢個年紀做錯決定係好平常。
問題在於讀足五年明知唔對路都唔跳船,出到黎做野明知厭惡難頂都唔跳船。
出到黎做護士起碼廿幾歲,到而家仲係一邊怨老母為錢導佢入錯行,但係一邊如常返工返屋企課金俾老母。
明知前面係死路仲行落去,咁樣怨得邊個?

唔係話樓主應該即刻返去劈炮唔撈,而係咁大個人應該為自己人生負責。
錢係自己手,唔俾老母佢都吹你唔漲。
護士份人工唔低,儲錢去讀返真正興趣轉行又好,搬出去自己住又好,慢慢改變現狀去過自己想要嘅生活。
睇怕你老母同樓豬老母一樣
都係冇教仔女讀書
支持樓主 的確大把父母唔識支持自己仔女真心鐘意既野 或者咩都唔知但又大把意見
講得好好
人哋都話明細個被老母權威逼
仲要加埋親戚群眾壓力
個重點係在於個老母自私貪錢冇母愛不思進取八婆
結果就算係樓主做護士賺到錢開心
樓主都係唔洗多謝任何人的
好撚心你就收下皮先啦
講撚埋啲無謂嘢懶正面

起咗你底 比較擔心你情緒問題
放下啦妹妹 其實憎一個人好攰 你放過自己
出嚟做野搬走咪算囉
你改變唔到人地 咪你去改變
一搬出去 關係會好好多
以前有個同學家境普通,最後自己考到獎學金去外國讀
字都未識打就收收皮先
佢老母擺明自私 睇錢至上啦 成日開到聲叫個女養佢都on9
講真佢屋企又唔窮 嗰老母都逼佢讀辛苦搵食科係為咩
事實
媽咪有錢full paid幾棟樓比我收租就唔使做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞